Sportból gyilkolt a Halálbrigád

Gul Mudin – ahogy mondani szokták – rosszkor volt, rossz helyen. A tizenöt éves afgán fiú éppen akkor ment ki a Kandahár tartománybeli falu melletti mákmezőre, amikor két amerikai katona éppen prédára vadászott.

Jeremy Morlock tizedes és Andrew Holmes őrvezető később úgy állította be a történteket, mintha a fiú támadt volna rájuk gránáttal - nem pedig fordítva -, és ez indokolta volna a lőfegyverhasználatot. Gul Mudinnal a helyszínen végeztek.

A „Bravo” század egyik katonája Afganisztánban
A „Bravo” század egyik katonája Afganisztánban

A felmerülő kétségeket a többiek elhessegették maguktól az 5. Stryker-dandár „Bravo” századában. Pedig a fegyverropogás hangsora és a katonák sztorija is gyanús volt,miközben egy afgán szemtanú (mint kiderült később, GulMudin apja) meg is mondta: Morlock hajította el a kézigránátot.

A 2010-es eset – több más, szintén sportból elkövetett gyilkosság mellett – az egyik vezérfonala az amerikai hadsereg botrányának, amelynek a napokban a hamburgi Der Spiegel és az amerikai Rolling Stone magazin adott komoly nyilvánosságot, vizsgálati jegyzőkönyvek, fénykép- és videófelvételek alapján. A civileket „skalpokért” öldösték, megcsonkították őket. Holmes Gul Mudin levágott ujját tehette el nejlonzacskóba. A különös humorral megáldott „hangadó”, Calvin Gibbs szakaszparancsnok törzsőrmester pedig mint bábuval játszott a holttesttel. Morlock, Holmes és Gibbs átlag 22 évesek.

Egy hét elteltével túlzás lenne azt állítani, hogy ettől lenne hangos az itteni mértékadó sajtó – ez inkább a blogokra, kommentekre, valamint a külföldre igaz. De azért az ügy nem maradt észrevétlen, és következményektől sem mentes. A Pentagon kiizzadta magából a bocsánatkérést, tucatnyi katonát állítottak hadbíróság elé. Morlockot 24 év börtönre ítélték a tavalyi gyilkosságokért.

A botrány nem igazán új keletű: tavaly májusban robbant ki, miután vizsgálat indult, mert a Halálbrigád környékén alaposan megvertek egy katonát, aki a kábítószer-használatra hívta fel a figyelmet. A magazin mostani anyaga részben képi erejével megdöbbentő: az interneten például bárki megnézheti két motorkerékpáros afgán meggyilkolását. Lehet, hogy jogos volt a katonák fegyverhasználata, de a történtek rögzítése nem az.

Főleg abban az új irányban indította el a vitát a magazin, hogy valóban csak egy elszabadult századról, szakaszról, azaz elszigetelt esetről van-e szó, mint a hadsereg állítja. Vagy pedig mély morális válságról, Amerika immár mindenkori leghosszabb, kilenc és fél éve tartó háborújában? A torz vigyorral való pózolás a leterített áldozatok mellett a bagdadi Abu Ghraib börtön botrányát, a civilek leölése pedig az egyébként sem dicsőséges vietnami háború egyik legnagyobb szégyenét, az 1968-as My Lai-i mészárlást idézi – ha az áldozatok száma nagyságrendekkel kisebb is most. A történteket (akkor legalábbis) igyekeztek elkendőzni, a büntetés pedig kegyeletsértően csekélyre sikeredett.

„A szakasz ismert volt (a Stryker-dandáron belül). Egy csomó próbakivégzést is végrehajtottak, és megúszták” –áll a Halálbrigádról egy vizsgálati jegyzőkönyvben. Az egyik katona apja hiába jelentette, miről van tudomása. „Az alakulatban a legtöbben nem szerették az afgánokat. Mindenki szerint vademberek” – olvasható más helyütt. Viszont a Washingtonnal kutya-macska barátságban lévő Hamid Karzai afgán elnök azt mondta: az amerikaiak, mint az afgánok is, jó emberek, nem kegyetlenek. –Fel kell ébreszteni a világ közvéleményének lelkiismeretét – tette hozzá a felvételekre utalva.

A Rolling Stone egy korábbi afganisztáni riportjába belebukott Stanley McChrystal amerikai főparancsnok, akinek környezete nem vigyázott a szájára, amikor washingtoni döntéshozókról beszélt az újságíró jelenlétében. Az Abu Ghraib-botrány idején védelmi miniszter Donald Rumsfeld szerint a mostani képek sokkal megrázóbbak az irakiaknál.

Vannak, akik a fejüket csóválják. Glenn Beck, az amerikai jobboldal ügyeletes hordószónóka „gennyládának” nevezi ugyan az elkövetőket, de összeesküvésre gyanakszik annak nyomán, hogy a felvételek közlésével megvárták a líbiai katonai beavatkozást –Amerika legújabb fegyveres szerepvállalását.

Tálib lázadókat öltek meg

Körülbelül 130 iszlamista tálib lázadót öltek meg afgán kormánykatonák és a velük szövetséges külföldi csapatok az ország keleti részén fekvő Kunár tartományban az elmúlt egy hétben folytatott hadműveletekben. Ezt a tartomány kormányzója közölte szerdán. A lázadók ebben a hadműveletben szenvedték az eddigi egyik legnagyobb emberveszteséget.

Fazlullah Vahidi, az egyik legforrongóbb afganisztáni térségnek számító Kunár tartomány kormányzója hozzátette: a légi és szárazföldi hadműveletek két olyan körzetre koncentráltak, ahol a tálibok az elmúlt időben átvették a hatalmat. A katonák megöltek 132 lázadót, másik húszat megsebesítettek, további negyven tálibot pedig elfogtak.

Eközben a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) regionális irodája arról számolt be, hogy nyolcvan lázadó, valamint hat külföldi és két afgán katona vesztette életét a hadműveletekben. (Reuters)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.