Távirati stílusban

Izrael magyarázatot követel Argentínától

A kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséért cserébe Argentína nem firtatná tovább Iránnál, ki a felelős az 1992-es, 1994-es robbantásokért Buenos Airesben. Az első merényletben, amikor az izraeli nagykövetséget robbantották fel, 29-en haltak meg. Két évre rá, 1994 júliusában 114 halottja volt a zsidó közösségi központ elleni merényletnek. A támadásokért Argentína, Izrael és az USA is Iránt tette felelőssé. Az argentin sajtó szerint a peronista kormány az üzleti kapcsolatokat már fontosabbnak tartja a felelősök megbüntetésénél. (BBC)

Két év börtön a tudósításokért

A grodnói ügyészség beidézte a lengyel Gazeta Wyborcza tudósítóját. Andrzej Poczobuttal közölték: Lukasenko államfő megsértéséért vádat emelnek ellene. Az államfősértést az újságíró a lapjában közölt tudósításokkal követte el. A bíróság ezért akár két évre is ítélheti őt. Poczobut két hetet ült amiatt, hogy tudósított a december 19-i minszki kormányellenes tüntetésről. (Gazeta Wyborcza)

Jimmy Carter Havannában

Tegnap Havannába érkezett Jimmy Carter volt amerikai elnök (1977–1981) háromnapos magánlátogatásra. A Carter Központ szerint programjában szerepel találkozó a kubai zsidó közösség képviselőivel, majd Raúl Castro államfővel és Jaime Ortega érsekkel is, aki a spanyol kormánynyal együtt eredményesen járt közben kubai politikai foglyok szabadon engedéséért. Carter 2002-ben már járt Kubában. A washingtoni külügyminisztérium a 86 éves politikus vizitjét az emberi jogok javításának szándékával, megfigyelők pedig az amerikai Alan Gross ügyével hozzák öszszefüggésbe, akit e hónap elején ítéltek 15 évi börtönre Havannában. Amerikai lapértesülések szerint vétke az volt, hogy a State Departmenthez tartozó USAID megbízásából műholdas, internetezésre szolgáló berendezéseket adott át éppen a kubai zsidó közösségnek. (O. L. Gy.)

Véres összecsapás az Észak-Kaukázusban

Tizenhét lázadó és három rendfenntartó halt meg a tegnapi észak-kaukázusi öszszecsapásokban – közölte orosz forrásokra hivatkozva a Reuters. A konfliktus színhelye a Csecsenfölddel határos Ingus Köztársaság volt (Reuters)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.