Sarkozy kisebbítené veresége súlyát

Egyedül a Nemzeti Front (FN) elégedett a francia helyi választások második fordulóban elért eredményével – a szocialisták szerint a párt egészében megfelelt a várakozásoknak, míg a kormánypártok vezetői kisebbítenék a vereség jelentőségét.

A jövő tavaszi elnökválasztások előtti utolsó erőfelmérésének tekintik Franciaországban a vasárnapi választási fordulót, ahol mindössze 44 százalékos részvétel mellett a megyei tanácsok tagjaira voksolhattak a szavazók. A pártlistán 36 százalékos eredménnyel a szocialisták végeztek az élen, Nicolas Sarkozy elnök szervezete, az UMP 19 százalékot szerzett, míg a szélsőjobboldali Nemzeti Frontra a leadott voksok 11 százaléka jutott. Sikerük ellenére a szocialisták alig-alig tudták a maguk javára módosítani a helyi erőviszonyokat – a remélt hat megye helyett csak hármat tudtak elhódítani a jobboldaltól, egy megyét viszont elbuktak. Így most a száz megyéből hatvanban alakul baloldali önkormányzati többség.

A Nemzeti Front eddig egyetlen megyei tanácsban sem képviseltette magát, ezúttal viszont kettőben is tanácsnoki helyet szerzett. Ezt Marine Le Pen, a párt elnöke áttörésnek minősítette. Ugyanígy az is figyelemre méltó, hogy az FN az egy héttel ezelőtti első fordulóhoz képest mindenütt növelte szavazótáborát – akár baloldali, akár jobboldali jelölt volt az ellenlábas. Ez arra utal, hogy nem működött a „köztársasági front”, vagyis sem a baloldali, sem a kormánypárti szavazók nem szavaztak át tömegesen a mérsékeltebbnek számító jelöltekre, hogy ily módon tartsák távol a hatalmi pozícióktól a szélsőjobboldal embereit. Erre egyébként most a nagy pártok sem szólították fel szavazóikat, egyebek között ezzel is magyarázható a rendkívül alacsony részvételi arány.

A választási eredmények a kormánypártoknál váltották ki a legnagyobb zavart. Az elemzők Sarkozy kudarcának minősítik a szavazás kimentelét, és rámutatnak: az államfőnek a következő hónapokban saját táborát kell majd meggyőznie, hogy valóban megfelelő jelöltjük lesz a jövő tavaszi elnökválasztáson. Ez nem lesz egyszerű feladat: Sarkozy népszerűségi válságának mélységét mutatja, hogy a vasárnapi szavazással egy időben közzétett közvélemény-kutatások szerint a hivatalban levő államfő nem kerülne be még a második fordulóba sem, ha most lennének az elnökválasztások.

Maga Sarkozy tegnap azzal igyekezett nyugtatni híveit, hogy a vasárnapi forduló nem hozott a politikában „szocialista hullámot”, és a konzervatívokat ért veszteségek tulajdonképpen nem jelentősek, sőt „normálisak”. Egyben a kormánypártok egységének erősítése szólított fel, és bírálta azokat a konzervatív politikusokat, akik a szavazás után az UMP vereségéről beszéltek. Sajtóvélemények szerint az eredmény azt a verziót látszik erősíteni, hogy jövő tavasszal Martine Aubry, a szocialista párt jelenlegi első embere lesz Sarkozy kihívója.

Sarkozy joggal gondterhelt
Sarkozy joggal gondterhelt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.