Kevés a tartály a fertőzött víznek

Új helyzet állt elő Japánban, hiszen a pusztító március 11-i földrengés óta először mutattak ki radioaktivitással erősen szennyezett vizet a sérült fukusimai blokkok épületein kívül.

A kettes reaktorhoz csatlakozó egyik akna vizében mérték a tetemes sugárzást az épülettől ötvenöt méterre. A japán szakemberek csak remélik, de nem biztosak abban, hogy a folyékony sugárzó anyag nem jutott ki a környezetbe. (Erősen radioaktív vizet eddig csak a reaktorcsarnokokban észleltek.) A japán kormány szerint a legfontosabb annak megakadályozása, hogy a szennyezés a talajba, vagy a tengerbe jusson. Aszódi Attila, a Műegyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója nem tart attól, hogy a szennyezett víz katasztrofális hatással lehetne a környezetre.

A közvéleményt megrázó hír előtt a japán atomenergia-biztonsági ügynökség elismerte, hogy magas a tengervíz sugárszennyezettsége a Fukusima–1 atomerőmű ötös és hatos reaktorának közelében is. A radioaktív jód szintje a vízben 1150-szer haladta meg a határértéket. Az atomerőműtől délre, a megrongálódott egyes, kettes, hármas és négyes reaktor közeléből vett mintákban a jód-131-es izotóp kétezerszeresen haladta meg a határértéket. Az okot mielőbb meg kell találni, mert Japán közelében találkozik az északról hideg vizet szállító Ojasio-áramlás a délről meleg vizet szállító Kurosio-áramlással. A két áramlat sok ezer kilométerre elvinné a szennyezést. A légáramlatok ennél is messzebb sodorták a szennyezést. Múlt szerdán Izlandon mértek rendkívül csekély radioaktivitást, illetve az osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet szerint egy alig mérhető koncentráció Ausztriát is elérhette. Hasonló hírek érkeztek Franciaországból is.

Edano Jukijo japán kormányszóvivő élesen bírálta az atomerőművet üzemeltető TEPCO céget, mert az vasárnap először azt közölte, hogy a kettes reaktornál a sugárzás a normál érték tízmilliószorosa, majd nem sokkal később százezerszeresre pontosítottak. Edano Jukijo szerint az efféle hibák elfogadhatatlanok. A külvilág értetlenül szemléli ezeket a hibákat, nem érti, hogy a precizitásukról híres japánok miért nem adnak korrekt tájékoztatást a fejleményekről. És miért nem kapnak megfelelő védőfelszerelést az erőműben dolgozók – ketten például azért kerültek kórházba, mert a csizmájukba radioaktív víz folyt. (A japán hatóságok szerint eddig 17 munkás szenvedett sugárterhelést.)

Az Országos Atomenergia Hivatal információi szerint a japánok az egyes és a hármas blokk után a kettes blokkban is édesvízzel hűtik a reaktorokat. A TEPCO megkezdte a turbinacsarnokokban összegyűlt magas radioaktivitású víz eltávolítását. Az egyes blokkon a kondenzátorba szivattyúzzák át a vizet, és erre készülnek a kettes blokkon is. A hármas és négyes blokkon a vízeltávolítás lehetőségét vizsgálják. A CNN szerint nincs elég tartály a szennyezett víz tárolására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.