Berlusconi-show a milánói bíróságnál

Majd nyolc év elteltével ment el először tegnap Silvio Berlusconi olasz kormányfő a milánói bíróságra. Ezúttal még nem a nagy vihart kavart Ruby-ügyért, azaz prostituáltak lefizetéséért kellett megjelennie, hanem a fiával együtt irányított médiabirodalommal, a Mediaset tv-társasággal kapcsolatos, a kilencvenes évekbeli adócsalás és jogtalan haszonszerzés vádjának előzetes meghallgatásán.

Miután a múlt héten két idézésre sem jelent meg, tegnap az esetet a 74 éves Berlusconi nyilvános szereplésre használta ki. Gépkocsija mellől üdvözölte a bíróság előtt tüntető néhány tucatnyi hívét. A Canal 5 tv-csatornának telefonon adott interjújában pedig kirohant a milánói ügyészek, miként a „kommunista” ellenzék ellen, akik „alaptalan és nevetséges” vádakkal üldözik. „Én vagyok a történelemben és a világegyetemben legtöbbször vádolt ember.” Támadta az alkotmánybíróságot is, amely „hihetetlen ítéletével a világon példa nélküli módon Olaszországban lehetővé tette az aktív miniszterelnök perbe fogását”.

Berlusconi kormányfőként utoljára 2003-ban járt bíróságon, amikor őt végül felmentették, de védőügyvédét elmarasztalták egy bíró megvesztegetése miatt.

A mostani ügyben a Mediaset társaságot azzal vádolják, hogy 1994–1999 között amerikai fi lmek sugárzási jogainak megvásárlásakor az amerikai Frank Agrama cégének közbeiktatásával a valósnál jóval többet számláztak, s az így „talált” – állítólag 170 millió eurót – adóparadicsomokban fenntartott bankszámlákra utalták át. A hétfői előzetes meghallgatás másfél óráig tartott zárt ajtók mögött, a sajtó jelenlétének kizárásával. Berlusconinak nem tettek fel kérdéseket a bírók, akik április 4-re tűzték ki a következő tárgyalási napot.

Berlusconi ellen jelenleg két másik adócsalási és vesztegetési ügyben folyik büntetőeljárás. Április 6-ra pedig kitűzték a Ruby-ügy meghallgatását, amelyben a vád hatalommal való visszaélés (a lopáson ért marokkói hölgy esetében elérte, hogy kiengedjék a rendőrségről), illetve pénzért vásárolt szexuális szolgáltatás fiatalkorútól.

A törvényhozásban a Berlusconit támogató pártok közben azt kezdeményezték, hogy a Ruby-ügyben ne a milánói bíróság, hanem a miniszterek bírósága ítélkezhessen. Ha a javaslat szabad utat kap, akkor az illetékességi kompetenciában a legfelsőbb bíróságnak kell döntenie.

Berlusconi híveit köszönti a milánói bíróság előtt
Berlusconi híveit köszönti a milánói bíróság előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.