Bengázit támogatják Londonból

Nagyszabású nemzetközi értekezletet tartanak ma Londonban. A tanácskozáson negyven külügyminiszter vesz részt, s jelen lesz az ENSZ főtitkára, az Iszlám Konferencia, az Arab Liga és az Afrikai Unió vezetői. Az Európai Unió és a NATO tagállamai is külügyminisztereikkel képviseltetik magukat. Sok arab állam is elküldi képviselőit. Ott lesz Hillary Clinton és magyar részről Martonyi János. A tanácskozást háromórásra tervezik.

A brit külügyminisztérium által kiadott dokumentum megerősíti, nem tervezik Líbia katonai megszállását, hanem az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata értelmében kívánják megvédeni a líbiai lakosságot. A közlemény többször megerősíti, hogy a szervezők a Bengázi városában működő Átmeneti Nemzeti Tanácsot a líbiai demokratikus és békés átalakulásban törvényes partnernek minősítették. Azt tervezik, hogy a konferencia keretében létrejön egy olyan fórum, amely a Líbiával kapcsolatos elképzeléseket egyezteti. Tervezik a líbiai lakosságnak nyújtandó hosszú távú támogatás megszervezését is. A dokumentum utal arra, hogy az arab országban a diktatúrából a demokráciába való átmenetet, a civil társadalom és intézmények működését kívánják elősegíteni.

A brit külügy kiadta David Cameron és Nicolas Sarkozy közös közleményét, amelyben leszögezik, hogy a Kadhafi-rendszer elvesztette törvényességét. Felszólítják a diktátor híveit, hogy szakítsanak vele, mert katasztrófába viszi az országot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.