Előretörnek a lázadók Líbiában

A líbiai felkelők bevették vasárnap Rasz Lanuf olajkikötőt, majd a még nyugatabbra lévő Ben Dzsávádot is. Előzőleg elérték el-Ukeilát, az utolsó várost a nyugatabbra fekvő, stratégiai jelentőségű Rasz Lanuf felé vezető úton – jelentette az AFP hírügynökség és az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

El-Ukeila 110 kilométerre nyugatra fekszik Adzsdábíja városától, ahonnan a felkelők szombaton kiszorították Moammer Kadhafi líbiai vezető erőit. Közben sikerült ellenőrzésük alá vonni az Adzsdábíja és el-Ukeila között fekvő Brega városát is, amely egy héten át a kormányerők kezén volt (a város fontos olajterminál).

Adzsdábíja és Brega bevétele a felkelők első jelentős hadi sikere azóta, hogy a nyugati szövetséges légierő megkezdte támadásait – írta a hirado.hu. Egy lázadó beszámolója szerint gyenge ellenállásba ütköztek. Adzsdábíjában a bevonuló felkelők győzelmük heves ünneplésébe kezdtek, a harckocsikon táncoltak, zászlókat lengettek, és a levegőbe lőttek.

A lázadók gyors előretörésével megfordult az elmúlt három hét veszteségsorozata.

Mindez azt is bizonyítja – teszi hozzá a Reuters hírügynökség –, hogy a repülési tilalmi övezet és a nyugati légi csapások valóban segítik a harctéren a lázadókat.

A kormányerők folyamatosan vonulnak vissza Moammer Kadhafi szülővárosa, Szirt felé. A lázadók előrehaladásának az üteméből arra lehet következtetni, hogy Adzsdábíja elvesztése után Kadhafi csapatai gyors visszavonulásra kényszerülnek. A nyugati országok légiereje szombaton megkezdte Szirt bombázását is. Az egyik helybéli beszámolója szerint egész éjszaka folytak a légi csapások, és a város valóságos tűztengerré vált. A még nyugatabbra lévő, a Tripolit és a Szirtet összekötő országút mentén fekvő Miszrátát viszont a Kadhafihoz hű erők vették tűz alá.

A római Szent Péter téren a pápa – szokásos Úrangyala imádsága után – a líbiai harcokba sodródott felek közötti párbeszéd megkezdésére és tűzszünetre szólított fel vasárnap. „Felszólítom a nemzetközi szervezeteket és mindenkit, akik politikai és katonai felelősséget viselnek: kezdjenek párbeszédet, hogy ezzel felfüggesszék a fegyverek használatát” – mondta XVI. Benedek az mti.hu híradása szerint.

Felfegyverzett lázadók Rasz Lanuf városánál
Felfegyverzett lázadók Rasz Lanuf városánál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.