Dagad az európai parlamenti lobbibotrány

Az Európai Parlament újabb tagját vádolja a brit The Sunday Times, hogy pénz fejében vállalta uniós jogszabályok módosítását. Sőt Norica Nicolai román liberális EP-képviselő szerint további leleplezések következnek.

– Szívesen, nagyon szívesen! –hárította el Pablo Zalba Bidegain spanyol képviselő a magukat lobbistáknak kiadó brit újságírók hálálkodását, amiért közbenjárt állítólagos ügyfelük érdekében. Ám a The Sunday Times riporterei előzőleg világossá tették: nem várnak szívességet, a törvénymódosításért fizetni is hajlandók. A találkozókról készült hang- és videofelvételeket tegnap tette közzé a brit konzervatív újság.

Az állobbisták a befektetési csalások áldozatainak kártalanításáról szóló EU-irányelv módosítását kérték. A spanyol be is nyújtotta a kért indítványt, az állobbistáktól e-mailben kapott formában. Felajánlottak a képviselőnek egy tartós, fiktív tanácsadói testületi megbízást is, de Zalba azt mondta, hogy gondolkodnia kell, így „csak” tanácsadói díjat fogadott el a munkáért. A The Sunday Times által most közzétett felvételeken Zalba arról beszél, hogy több lobbista kérte már módosító indítványok benyújtására.

A 36 éves spanyol immár a negyedik EP-képviselő, akit a brit lap lebuktat. A múlt héten botrányba keveredett Zoran Thaler egykori szlovén külügyminiszter időközben le is mondott a képviselőségről, Ernst Strasser volt osztrák belügyminiszter pedig jelezte ebbéli szándékát. A volt román külügyminiszter, Adrian Severin –akit kirúgtak a szocialista frakcióból – nem mond le mandátumáról, mondván, semmi sem tiltja, hogy egyszerre legyen képviselő és lobbista. A három képviselő ellen ügyészségi eljárás indult. EP-beli irodáikat lepecsételték, nehogy esetleges bizonyítékok tűnjenek el.

Norica Nicolai román liberális EP-képviselő egy péntek esti tévéinterjúban „megjósolta”, hogy további leleplezések következnek. Nicolai szerint nem az a kérdés, hogy léteznek-e bizonyítékok más képviselők ellen, hanem hogy a megvásárolt törvényhozók mely tagállamot képviselik, és melyik politikai családhoz tartoznak. Eddig a „mérleg”: két néppárti és ugyanennyi szocialista.

Nicolai úgy véli, hogy konstruált ügyről van szó, az indíték szerinte a britek euroszkepticizmusa. A feltételezést látszik alátámasztani, hogy a The Sunday Times az újabb leleplezéshez egy felmérés eredményét is mellékelte. A március 24–25-én készült telefonos kutatás adatai szerint a britek 67 százaléka úgy tartja, hogy az Európai Parlamentnek túl nagy a hatásköre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.