Cáfolják a radioaktív sugárzás megugrását

A növekvő sugárzásról szóló vasárnapi hírek – az esti cáfolatok közepette is – arra utalnak, hogy egyre súlyosabb a helyzet Fukusimánál. Az atomerőművet működtető vállalat, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) esti közlése szerint az adatokat reggel leolvasó technikus tévesen riadóztatott azzal, hogy a sugárzás a normál szinthez képest tízmilliószoros volt a második reaktorblokk vizében.

A hatóság arra hivatkozott, hogy a kiugróan magas érték hírére a második blokk helyreállítását azonnal felfüggesztették, a dolgozókat evakuálták –köztük a sugárzást mérő technikus is olyan gyorsan elhagyta a helyszínt, hogy nem végezte el az ellenőrző, második leolvasást. Két munkást még csütörtökön szállítottak kórházba sugárfertőzés gyanújával.

A Tepco szóvivője – mint az AP hírügynökség jelentette – este is elismerte, hogy a kettes reaktorblokk turbinacsarnokának alsó részében lévő víz radioaktív, ám szerinte a kiugróan magas érték pontatlan. „A szám (a normális szint tízmilliószorosa) nem hihető. Nagyon sajnáljuk” – mondta Kurita Takashi. Mint közölte, újabb mintát vesznek, hogy megismerjék a pontos értéket, de azt nem említette, hogy ezt mikor hozzák nyilvánosságra. A szóvivő ugyanakkor jelezte, hogy a fukusimai atomerőmű hat reaktora közül négy esetében mértek radioaktivitást a vízben, és a kettes reaktor levegőjében a sugárzás szintje ezer millisevert volt, ami négyszerese a kormány által még biztonságosnak tartottnak.

Edano Jukio kormányszóvivő tegnap, de még az esti cáfolat előtt annak a reményének adott hangot, hogy a sugárzás szintjének hirtelen megnövekedése segít a szakértőknek a probléma forrásának meghatározásában. A kormányszóvivő azt valószínűsítette, hogy a radioaktív víz szinte bizonyosan a földrengés, majd a robbanás idején sérült reaktormagból szivároghat ki.

Három napja észlelik a radioaktív vizet. Azóta a munka immár többszöri átmeneti felfüggesztése késlelteti, hogy végre ellenőrzés alá sikerüljön vonni az egész erőműkomplexumot, hiszen továbbra sem tudják újból üzembe helyezni a hűtőrendszert. Edano szóvivő azt állította, hogy „a helyzetet részben sikerült stabilizálni és megelőzni annak rosszabbra fordulását”. A Tepco illetékesei pedig közölték, hogy mielőbb hozzákezdenek a radioaktív víz eltávolításához a reaktorokból.

Ogoda Minoru, a japán nukleáris biztonsági ügynökség illetékese úgy becsülte, hogy mindegyik egység többszáz tonnányi szennyezett vizet tartalmazhat, amit biztonságos helyre kell tudni helyezni. „Jelenleg még nem tudjuk megmondani, hány hónapba, esetleg évbe telik az erőmű teljes megtisztítása” – ismerte el Muto Sakae, a Tepco alelnöke, aki szerint most az elsődleges a reaktorok lehűtése.

Közben a sugárzás megnőtt a tengervízben is. A hét végén a normál érték 1850-szeresét mérték a Csendes-óceánon a parttól 33 méterre lévő monitoringállomáson, miközben pénteken még csak 104-szeres volt.

A rendőrség tegnapi közlése szerint a kettős természeti katasztrófa – a földrengés és a cunami – halálos áldozatainak száma 10 668-ra emelkedett. Közben 16 574 személyt nyilvánítottak eltűntnek.

Greenpeace-aktivista méri a sugárzást, negyven kilométerre Fukusimától
Greenpeace-aktivista méri a sugárzást, negyven kilométerre Fukusimától
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.