Alulmaradt Merkel német kancellár pártja

Nagy pofont kapott Angela Merkel kancellár és a berlini kormánykoalíció Baden-Württembergben. Ezzel az idei választási év fordulópontjához érkezett a német belpolitika.

Az első exitpollok megerősítették a várakozásokat, amelyek szerint a CDU a szavazatok 38,5 százalékával elveszítette ötvennyolc éve birtokolt kormányzati pozícióját a tartományban. A nagy győztes a második helyre befutó zöldek (25 százalék) és a harmadik helyezést elérő szociáldemokraták (23 százalék) lesznek: ők várhatóan közös koalíciót alkotnak majd. Először a német történelemben a tartomány élén zöldpárti politikus állhat, a 62 éves Winfried Kretschmann személyében.

Bár csak tartományi választásról van szó, mindez messzemenő hatással lehet a berlini szövetségi kormányra is. Jürgen Falter német politológus a Bild am Sonntagban úgy vélekedett, hogy a vereség után nagy vita alakulhat ki a CDU-ban, és megerősödhetnek a konzervatív fordulatot követelők hangja.

Merkel valószínűleg eltaktikázta magát: az utóbbi hetek lavírozásával elidegenített sok kereszténydemokrata választót. Egyrészt az atomerőművek átmeneti leállításával, másrészt a líbiai akciótól való távolmaradásával szembement a párt megszokott irányvonalával.

De még kínosabb lehet a baden-württembergi fiaskó Guido Westerwelle FDP-s elnök-külügyminiszternek. Ha pártja sem itt, sem a szintén tegnap választó Rajna-Pfalzban nem jut be a parlamentbe, valamelyik tisztségének szinte biztosan búcsút kell mondania.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.