Útilaput kötöttek két szlovák diplomata talpára

Azonnali hatállyal visszahívta karácsony előtt Ivan Gasparovic államfő Szlovákia nagy-britanniai és izraeli nagykövetét, eleget téve Mikulás Dzurinda pozsonyi külügyminiszter kérelmének. A bejelentés csak most váltott ki visszhangot, miután a legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a Smer nyilvánosságra hozta a két leváltás okait. Juraj Zervant Robert Fico javaslatára nevezték ki három éve Szlovákia londoni nagykövetének. A diplomata korábban a Smer árnyékkormányának külügyminisztere és a pártelnök egyik bizalmasa volt. Idén, kora nyáron azonban kegyvesztett lett, mert nem volt hajlandó engedelmeskedni két főnökének, a kormányfővé avanzsált pártelnöknek, valamint Miroslav Lajcáknak, a pozsonyi diplomácia akkori vezetőjének, akik azt kérték tőle, hogy minden adódó alkalommal ítélje el a könnyített, magyar kettős állampolgárságról rendelkező jogszabályt.

Zervan állítólag nem volt kellőképpen határozott és megygyőző az utasítás végrehajtásában, sőt még hivatalos fogadásokon is többször úgy vélekedett, hogy ez a döntés minden állam belügye. Leváltására azonban a két politikusnak már nem jutott ideje, mert a júniusi választásokat követően mindketten távozni kényszerültek posztjaikról.

Amit Fico tervezett, azt most Dzurinda hajtotta végre. A Sme szerint azért, mert a nagykövet gyanús ingatlanügyletben tüsténkedett. London egyik előkelő negyedében, a szlovák állam tulajdonában levő, négyszáz négyzetméternyi luxusvillát négy wimbledoni bérlakásra akarta kicserélni. Állítólag olyan szerződést írt alá, amely alapján az ügyletet a pozsonyi külügyminisztérium beleegyezése nélkül is nyélbe lehet ütni.

Azt a bizonyos banánhéjt ebben az esetben néhány eredeti dokumentum hiánya jelentette, amelyhez a nagykövet odahaza nem tudott hozzájutni, és amelyhez az ingatlanügynök viszont ragaszkodott. Miután a szlovák napilap megszellőztette a tényeket, Zervan azonnal tiltakozó levelet írt, politikai áldozatnak nevezte önmagát, és azt állította, az ingatlancserét Lajcák hagyta jóvá. Pechjére azonban az exkülügyér azonnal cáfolt: – Finom akarok maradni, ezért csak annyit közlök, hogy a nagykövet úr nem mond igazat. Amikor még külügyminiszterként Londonban jártam, Zervan többször is hosszasan győzködött arról, hogy milyen előnyös cserét hajthatnánk végre. Mire én szakértői véleményt kértem, amely alapján megbizonyosodtam arról, hogy a terv előnytelen számunkra, ezért egy pillanatig sem támogattam – válaszolta a volt pozsonyi külügyér. Csomagol Ivo Hlavácek, Szlovákia izraeli nagykövete is, akit azzal gyanúsítanak, hogy legalább húszezer eurónyi kárt okozott abban a háromemeletes villában, amelyet Pozsony bérelt az ország diplomáciai szolgálata számára. Israel Rathaus, a tulajdonos fényképeket is küldött a szlovák külügybe, amelyeken összetört konyhai berendezések, leöntött falak és szőnyegek, megrongált csempék láthatók. Az egyik helyi alkalmazott szerint feszült volt a viszony a nagykövet és a felesége között, s a diplomata alpári stílusban beszélt a beosztottjaival is.

Dzurinda minden bizonnyal diszkréten kívánja rendezni a tulajdonossal ezt a kínos ügyet. Juraj Schwarzbacher külügyi szóvivő a Sme kérdésére csak annyit válaszolt: egyes nagyköveteket azért cserélnek le, mert lejárt az ottani szolgálati idejük, másokat viszont a tevékenységük alatt felmerült gondok miatt rendelnek haza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.