Kémjátszma Iránban

Felakasztották tegnap Iránban azt a férfit, akit korábban az izraeli titkosszolgálat javára végzett kémkedésért halálra ítéltek. Ali Akbar Sziadatot – aki Teherán szerint a Moszadnak kémkedett – kedd reggel az Evin börtönben végezték ki.

Az iráni hatóságok szerint a férfi 2004-ben kezdett el dolgozni az izraelieknek. Az izraeli titkosszolgálat embereivel állítólag törökországi, thaiföldi és hollandiai útjai során találkozott. Sziadatot 2008-ban vették őrizetbe, amikor feleségével el akarta hagyni Iránt. Az iráni hírügynökség, az IRNA jelentése szerint a férfi bevallotta, hogy a titkos információkért cserébe 60 ezer dollárt kapott, illetve a titkos találkozókon alkalmanként három–hétezer dollárt. Munkájához 2007-ben „eszközöket” és egy számítógépet is adtak neki. Két évvel ezelőtt, amikor elfogták, 29 oldalnyi titkos dokumentumot találtak nála.

Arról nincs értesülés, hogy Sziadat állami alkalmazott volt-e, illetve hogyan jutott a titkos információkhoz. Azzal vádolták, hogy titkos információkat adott át Izraelnek az iráni katonai támaszpontokról, hadműveletekről, harci repülőgépekről, légi balesetekről, valamint a Forradalmi Gárda kezelésében lévő rakétákról. A bíróság első fokon halálra ítélte, majd az ítéletet a fellebbviteli bíróság is helybenhagyta.

Irán rendszeresen ad hírt olyan irániakról, akiket azzal vádolnak, hogy az izraeli titkosszolgálatnak dolgoznak. 2008 novemberében hasonló vádak miatt akasztottak fel egy kommunikációs és biztonsági szakembert, Ali Astarit.

Izrael többször is kilátásba helyzete: nem riad vissza attól, katonai akcióval akadályozza meg, hogy Irán atomfegyvert építsen. Teherán ragaszkodik hozzá, hogy atomprogramja kizárólag polgári célú. Az ENSZ azonban már négy szankciócsomaggal is sújtotta a perzsa országot, mert az nem hajlandó leállítani urándúsítását.

Miközben diplomáciai csatornákon folyik a macska-egér játék a nemzetközi közösség és Irán között, Izrael (és feltehetően az Egyesült Államok is) titkos akciókkal próbálja lassítani, akadályozni az iráni atomprogramot. Az izraeli titkosszolgálat állítólag több ízben próbált meg irániakat beszervezni, vagy olyan anyagokat eladni irániaknak – közvetítőkön keresztül –, amelyekről később kiderült, hogy használhatatlanok az atomprogram számára. Szeptemberben fény derült arra, egy „nemzetállam” által készített, rendkívül ügyes számítógépes féreg, a Stuxnet támadta meg az atomprogrammal kapcsolatos adattárolókat.

Irán eközben azzal is vádolja Izraelt, hogy az atomprogrammal foglalkozó tudósokat likvidálja. Legutóbb november végén végzett egy elismert iráni atomtudóssal autóba rejtett pokolgép, egy másikat pedig megsebesített egy ugyanakkor működésbe lépő bomba Teheránban.

Börtönőr a teheráni Evin börtön folyosóján
Börtönőr a teheráni Evin börtön folyosóján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.