„Kényszerből” ír könyvet Assange

A WikiLeaks szabadlábon lévő alapítója a svédországi szexuális zaklatási vádaskodásokkal szembeni védelmét akarja finanszírozni önéletrajzi könyvéből.

Bizonytalan jövő elé nézve, „jótevője”, Vaughan Smith, a Nyugat-Londonban működő Frontline sajtóklub alapítójának fényűző suffolki kúriájában, elektronikus nyomkövetőjét folyamatosan viselve tölti az év végi ünnepeket a 39 évesJulian As sange. A WikiLeaks portál alapítója január 11-én jelenik meg legközelebb a londoni bíróság előtt. A svéd hatóságok szexuális jellegű bűncselekmények gyanúja miatt kérték Londontól Assange kiadatását, egy nővel szembeni nemi erőszak, illetve egy másik szexuális zaklatása miatt. A korán megőszült férfi ragaszkodik saját verziójához, miszerint mindkét svéd nő készséggel beleegyezett a nemi aktusba.

Assange attól tart, hogy Svédország nyomban kiadná az Egyesült Államoknak, ahol Joe Biden elnökhelyettes „hightech terroristának” nevezte. Önéletrajzának megírásáért 800 ezer dollárt kap a német Bertelsmann médiaóriás tulajdonában lévő Random House kiadói csoport amerikai érdekeltségétől, az Alfred A. Knopftól, és további 325 ezer fontot ér az Edinburgh-ban székelő brit Canongate-tel kötött alku. Az egykori újságírónak a napokban a The Sunday Timesnak adott interjújából kiderül, hogy a nemzetközi piacról további bevételekre számít, és a sorozatban való közlés exkluzív jogáért is hat számjegyű csekket várhat. A teljes összeg legalább 1,1 millió fontot (360 millió forint) tesz ki.

A WikiLeaks alapítója saját bevallása szerint „nem önszántából, hanem kényszerből írja meg a könyvet”. Ügyvédekre már eddig is 200 ezer fontot költött, és egyre több pénzt emészt fel maga a portál is. A negyedmillió titkos és bizalmas diplomáciai sürgöny és feljegyzés birtokában lévő honlapnak az év eleje óta megháromszorozódtak a költségei, a megszerzett információk áttekintése és nyilvánosságra hozatala miatt.

A memoár híre nem aratott osztatlan tetszést az Egyesült Államokban. ANew York Daily News vezércikke helyteleníti, amiért a Random House áttételesen támogat egy törvényszegő szervezetet, amely „aláássa az afganisztáni katonai miszsziót, és kockára teszi külföldön szolgáló amerikaiak megélhetését, sőt puszta létét”.

Assange a suffolki rendőrőrs előtt
Assange a suffolki rendőrőrs előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.