Veszedelmes viszonyok

Dagad a korrupciós botrány a román rendőrségen belül, miután lelepleztek egy megvesztegetési kísérletet, amely egy államtitkárt is érint.

Huszonkilenc napos előzetes letartóztatásba helyezte a bukaresti törvényszék Catalin Chelu üzletembert és három társát, miután egymillió euróra tehető pénzt és vagyontárgyat ajánlottak fel a belügyminisztérium egyik államtitkárának. A megvesztegetési kísérlet a tárca parkolójában történt. Az érintett tisztségviselő jelentette az ügyet, így a rendőrök lefoglaltak ötvenezer eurót, valamint két nagy értékű terepjárót. A gyanúsítottak az államtitkár közbenjárását kérték több, ellenük folyó nyomozásban. A korrupcióellenes ügyészség szerint az államtitkár még augusztusban, az ajánlattétel után tájékoztatta a hatóságokat. A tettenérés után Dan Fatuloiu belügyi államtitkár utalt arra, hogy a minisztérium gazdasági főosztályának tisztjei között „árulók” vannak. A tárca vezetője egyelőre tartózkodik a kommentártól; mint mondta, arra vár, hogy államtitkára megnevezze „áruló kollégáit”. A román sajtó szerint nem kizárt Fatuloiu érintettsége, ugyanis a gyanúsítottak fián keresztül léptek vele kapcsolatba, ami azt is jelenti, hogy a belügyminisztérium államtitkárának fia gyanús üzleti körökben forog.

Egy héten belül ez a második botrány, amelyben magas rangú rendőrök neve is felbukkan. November 15-én golyó végzett Karácsonkő (Piatra Neamt) egyik uzsorásbandájának fejével, Gheorghe Mararuval. Utólag kiderült, hogy az áldozatot több szál fűzte a Neamt megye rendőrkapitányához. A közvéleményt meglepte az eset, bár Piatra Neamt eddig is forró pontnak számított. A bandák közötti összecsapásoknak ugyanis eddig csak autók estek áldozatul. A mostani gyilkosság körülményei, illetve a szereplők nem hagynak kétséget felőle: leszámolás történt. A gyilkosságot rögzítette egy közeli bolt megfigyelő kamerája. A felvételen látszik, amint egy férfi csupasz pisztollyal odalép a Mararu fi vérekhez, és többször rájuk lő. Egyikük a helyszínen meghalt, a másik könynyebben megsérült. A feltételezett gyilkos, Cristian Chilat pár hónapja szabadult. 2008-ban csukták le, mert mostani áldozata autóját gyújtotta fel.

A vidéki sajtó évek óta ír az uzsorásbandákról, rendőrökhöz és helyi politikusokhoz fűződő viszonyukról. A „felmelegített” cikkek szerint a neamti rendőrkapitány, Aurelian Soric közeli kapcsolatban állt a megölt Mararuval, egy ideig tőle bérelt házat, és többször látták kártyázni helyi bűnözőkkel. Fatuloiu államtitkár lemondásra szólította fel Soricot, amit az visszautasított. A rendőrfőnök nem ártatlanságát bizonygatta, hanem – védelmébe véve Mararut is – az uzsora „szalonképességét”. – Miért volt Mararu maffi ózó? Mert uzsorás volt? Hiszen akkor az ügyészek is azok! – mondta a rendőrkapitány. Érvelésére azzal reagált a legfőbb ügyész, hogy Bukarestből küldött ki ügyészt a nyomozás irányítására.

Román rendőr egy korábbi tüntetésen. Van, aki az uzsorázást választja
Román rendőr egy korábbi tüntetésen. Van, aki az uzsorázást választja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.