Távirati stílusban

Felderítetlen szlovákiai bűnügyek

A szlovákiai lakosság több mint 65 százaléka elégedetlen a súlyos bűntények felderítésének arányával. A megkérdezettek több mint fele felháborítónak tartja, hogy még mindig nem zárták le a négy éve Nyitrán bántalmazott csallóközi egyetemista, Malina Hedvig ügyét, mert Dobroslav Trnka legfőbb ügyész viszszatartja a nyomozati anyagot – derül ki a pozsonyi Közügyek Intézetének (IVO) felméréséből. (Pozsonyi tudósítónktól)

Antiszemita könyvek brit iskolákban

Antiszemita és idegengyűlölő tartalmú szaúdi könyvekből folyik az oktatás egyes brit tanintézetekben – derül ki a BBC dokumentumfilmjéből. A brit csatorna fényt derített arra, hogy Nagy-Britanniában mintegy ötszáz muzulmán gyerek vesz részt hétvégi oktatási programokban, ahol szaúdi tananyagból oktatnak. A Panoráma szerint a szaúdi tankönyvekben többek közt olyan megállapítások vannak, hogy a szodómiát kivégzéssel kell büntetni, illetve bemutatják azt is, miként kell „szakszerűen” levágni a tolvajok karját és lábát. (MTI)

Vízumkönnyítés felé tett lépést Ukrajna

Vízumkönnyítési és szabadkereskedelmi megállapodás ígéretével kötné szorosabban magához az unió Ukrajnát, ha Kijev e kedvezmények fejében kész gazdasági és politikai reformokra.

Ezt jelezte Brüsszelben, az EU és Ukrajna hétfői csúcstalálkozóján Viktor Janukovics államfőnek Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Az ukrán vendég igyekezett megnyugtatni tárgyalópartnereit: az elmúlt évekhez hasonló gázszállítási válságok nem ismétlődnek meg. (Brüsszeli tudósítónktól)

Elhunyt Thomas Mark

Elhunyt Thomas Mark, a Coloradói Állami Egyetem irodalomprofesszora. Több mint négy évtizeden át volt az angol tanszék munkatársa. New Yorkban nőtt fel, gyermekkorában több évig élt Budapesten. Felnőttként is többször visszatért kutatni, többek közt a Fulbright ösztöndíj segítségével. Ő fordította angolra Az ember tragédiáját. A Madách-fordítást 1989-ben adták ki, egy évvel később Mark Déry Tibor-díjat kapott munkájáért. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.