Portugália immár első a sorban

Lisszabon egyelőre fellélegzett, azt várva, hogy az ír pénzügyi támogatáscsomag megnyugtatja a pénzpiacokat, enyhítve az ibériai országokra nehezedő nyomást.

Az „értelmetlen spekuláció” megállítására, a pénzpiacok megnyugvására számít José Sócrates miniszterelnök, aki szerint Portugália egyértelműen egy kívülről jövő fertőzés áldozata. Most, hogy Írország nemzetközi segítségért folyamodott, remélhetőleg normalizálódnak a pénzpiacok –mondta a kormányfő. Hozzátette: – Nincs semmiféle hasonlóság a két ország között, húzta alá, itt nem volt „ingatlanpiaci buborék”, a költségvetési problémák sem összemérhetők. Az ez évi költségvetési hiány 7,3 százalék, ami alacsonyabb sok más EU-tag hiányánál. – Mi meg fogjuk oldani a saját problémáinkat – jelentette ki. Luis Amado külügyminiszter is abban bízik, hogy az ír csomag megállítja a „fertőzést”, és elősegíti Portugália pénzügyi helyzetének megszilárdulását.

Ugyanakkor – jósolják szakértők – amint az írországi helyzet stabilizálódik, Portugália költségvetési problémái újra a figyelem középpontjába kerülnek majd. – Már nem a másodikok vagyunk a sorban, hanem az első helyre kerültünk –figyelmeztetett António Bagao Félix volt pénzügyminiszter is, aki ezért főleg a politikai stabilitás fontosságát húzta alá.

A legtöbben azzal vádolják a kormányt, hogy késlekedett a probléma súlyosságának elismerésével és az erre adandó válaszokkal. Az ellenzéki Baloldai Blokk szerint egyenesen a portugál kormány nagyfokú fejetlensége táplálja az ország gazdasága elleni spekulációs hullámot.

Amennyiben Portugália is „bedől”, az azért járna sokkal súlyosabb következményekkel, mert az eddig érintett országokhoz képest a portugál GDP jóval alacsonyabb, a szegénység pedig nagyobb mértékű. Ha viszont a portugál dominó a sorban következő spanyolt döntené fel, az katasztrofális következménnyel járna az egész EU számára, mivel nincs annyi pénz, amivel Spanyolországot meg lehetne menteni.

Barroso, a bizottság elnöke és Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Főhet a fejük az euró miatt
Barroso, a bizottság elnöke és Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Főhet a fejük az euró miatt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.