Mérsékelt polgári győzelem Lengyelországban

Mérsékelt arányban vettek részt a lengyelek a vasárnapi helyhatósági választásokon. A kormányzó jobboldali liberális párt mérsékelt győzelmet aratott, de fő ellenfele, a nacionalista konzervatívok pártja is csak mérsékelten veszített. Meglepetés a már kihalónak elkönyvelt parasztpárt jó szereplése.

A választóknak a fele ment el szavazni vasárnap a lengyelországi helyhatósági választásokon. A polgárok önkormányzati képviselőket, polgármestereket választottak, és képviselőket választottak a regionális parlamentekbe (szejmik) is. A választás különösebb meglepetések és rendzavarás nélkül zajlott. A szavazati arányokat legjobban a regionális parlamentek tagjaira leadott szavazatok jelzik. A kormányzó jobbközép, liberális Polgári Platform (PO) a szavazatok 33,42 százalékát kapta. A második helyen a jobboldali konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) végzett 23,07 százalékkal. Szenzációs a parasztpárt (PSL) újjászületése, 15,65 százalékot kapott, s így 0,35 százalékkal megelőzte a baloldali SLD pártot. A nagyvárosok többségében a PO nyert, több helyen független polgármestereket választottak, számos városban második fordulót kell majd tartani.

Az elemzők a PO nagyobb előnyére számítottak. Ez feltehetően azért nem történt meg, mert a párt szavazótábora a helyzetet eleve nyertesnek ítélte, nem mozgósította őket a PiS visszatérésének veszélye. Sok szavazót feltehetően aggaszt, hogy a PO nagy politikai felhatalmazás birtokában kénytelen lett volna hozzálátni a fájdalmas reformokhoz is. A jobboldal is csak mérsékelten veszített, pedig időközben a párt parlamenti és európai parlamenti frakció ja is több tagot veszített. Ezek új tömörülést alkottak Lengyelország a legfontosabb! névvel. A párt támogatóinak „kemény magja”, a keletlengyelországi hitbuzgó, vidéki, kisvárosi közeg viszont hű maradt a PiS-hez és vezéréhez, Jaroslaw Kaczynskihez.

A PSL jó eredményét magyarázza, hogy ez a történelmi parasztpárt mindig is jól szerepelt a helyhatósági választásokon –aktivistáit, híveit bőkezűen jutalmazza funkciókkal. Ezt annál is inkább megtehette, mert a kormányban a PO partnere. A jövőben a regionális szejmikekben is a PO csak a PSL-lel együtt, esetleg egy-két helyen a szociáldemokrata SLD támogatásával tud majd kormányozni. A regionális választásoknak országos méretekben kicsi a tétje Lengyelországban. A PO-nak a várt negyvenszázalékosnál alacsonyabb eredménye feltehetően elgondolkoztatja majd Donald Tusk miniszterelnököt, akiről azt rebesgették, hogy nagy győzelem esetén tavasszal rendkívüli parlamenti választásokat tartat. Ezzel akart felhatalmazást kapni a strukturális reformok megvalósításához.

Kilépett a PiS-ből Michal Kaminski, az Európai Parlament konzervatív (ECR) frakciójának vezetője, mivel – mint mondta – pártja túl jobbra tolódott. Két másik korábbi PiS-delegált euró-képviselő is távozni készül. Kaminski, akinek egykori neonáci múltja kisebb vihart kavart, szeretne továbbra is az ECR-frakció elnöke maradni. (Itt tag Bokros Lajos is.) A PiS mellett a brit konzervatívok vannak e parlamenti klubban.

Zsúfolásig tele egy szavazóhelyiség a lengyelországi helyhatósági választásokon Krasiczynban
Zsúfolásig tele egy szavazóhelyiség a lengyelországi helyhatósági választásokon Krasiczynban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.