Hideg évek után meleg szavak

Páratlan NATO–orosz együttműködést remélnek a lisszaboni csúcs után.

– Véget ért az elhidegülés időszaka – állapítottameg az orosz elnök Lisszabonban a hétvégi NATO–oroszország találkozó végén, amelyet az orosz sajtó történelmi áttörésként értékelt. Igaz,Dmitrij Medve gyev megjelenése a portugál fővárosban rendezett NATO-csúcs zárónapján önmagában is jelezte, Moszkva kapcsolatai javulóban vannak az észak-atlanti szövetséggel és Washingtonnal is. A mélypontot a déloszétiai grúz–orosz fegyveres konfliktus okozta 2008-ban, amely után a NATO–Oroszország Tanács működését is jegelték. (Igaz, a viszony elhűlését már korábban jelezte Vlagyimir Putyin 2007-ben elmondott, „müncheni beszédként” elhíresült fellépése is, a bajor fővárosban az akkori államfő –jelenleg miniszterelnök – arról szólt, hogy a Szovjetuniót békésen felszámoló Oroszországot a Nyugat „átrázta”, például a NATO keleti bővítésével.)

Lisszabonban a legnagyobb újdonságot az orosz elnök rakétavédelmi együttműködési javaslata jelentette: a Medvegyev által a zárt ülésen felvetett, nyilvánosan nem pontosan körvonalazott ajánlat a Kommerszant orosz napilap szerint azt jelenti, hogy a két fél kölcsönösen vállalná egymás védelmét, azt garantálva, hogy a saját zónában „feltartóztatják” azon rakétatámadásokat, amelyek rajtuk keresztül a másik fél ellen irányulnak egy harmadik ország részéről. (Moszkva ezzel a Nyugat által nem kizárt iráni rakétatámadás ellen is védelmet nyújtana, kiváltva egyúttal azokat a Kremlből fenntartásokkal szemlélt amerikai terveket, amelyek Iránra hivatkozva rakétavédelmi rendszereket helyeznének el Lengyelországban és a Balkánon.) Az ajánlat konkrét formája jövő márciusra várható.

A NATO–orosz-találkozó optimista hangvételéhez a felütést már a NATO-csúcs nyitónapja előkészítette, ahol a 28 tagú politikai-katonai szövetség elfogadta új stratégiai koncepcióját: a dokumentumban kijelentik, a szervezet nem jelent fenyegetést Oroszország számára. Ennek tükrében nem volt meglepő az a másfél éve még kevéssé valószínű megállapodás sem, amelyben az orosz fél hozzájárult ahhoz, hogy légtere után a szárazföldön is áthaladhassanak a NATO afganisztáni missziójához szükséges szállítmányok. Bár az orosz sajtó szerint a rendkívül szoros NATO–orosz együttműködést előrevetítő lisszaboni csúcs – amely mentén Medvegyev Barack Obama amerikai elnökkel külön is tárgyalt – a Kreml számára is áttörést jelenthet, az elemzők nem felejtik el emlékeztetni a túlzó optimistákat: tíz évvel ezelőtt Putyin, amikor államfőként hivatalba lépett, még azt sem zárta ki, hogy Oroszország hamarosan a NATO tagja lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.