Nem javul a francia benzinhelyzet

Az elbarikádozott olajfinomítók „felszabadítására” indított rendőri akciók ellenére egyelőre nem enyhül a benzinhiány Franciaországban. Vasárnap a kutak negyede még zárva tartott; kormányzati közlés szerint ma a helyzet várhatóan tovább romlik. Több körzetben gyakorlatilag adagolják az üzemanyagot. Ugyanakkor a hatóságok bíznak abban, hogy pár napon belül helyreállnak a normális állapotok a töltőállomásokon.

Miként abban is reménykednek, hogy a nyugdíjkorhatár szenátusi megszavazásának nyomán fokozatosan lecsillapodik az utóbbi két hét elégedetlenségi hulláma. Egy vasárnap közzétett felmérés szerint a franciák többsége arra számít, hogy a törvényhozási procedúra lezárásával visszatér majd az élet a mindennapi kerékvágásba.Más kérdés, hogy – ugyancsak a felmérések szerint – Nicolas Sarkozy elnök népszerűsége hivatalba lépése óta először zuhant 30 százalék alá.

Eric Woerth munkaügyi miniszter a szenátusi voksolás után
Eric Woerth munkaügyi miniszter a szenátusi voksolás után

A hét végén nem érkeztek hírek komolyabb összecsapásokról tüntetők és rendőrök között. A legnagyobb közfigyelmet az váltotta ki az országban, hogy Marseille-ben a hatóságok ideig lenesen lefoglalták a sztrájkoló köztisztasági dolgozók munkagépeit, amelyeket a városban felgyülemlett több ezer tonna hulladék elszállítására kívánnak felhasználni. A rekvirálást a közegészségügyi veszélyre való hivatkozással indokolják a városvezetők.

A hét végén a szenátus lényegében a nemzetgyűlés által jóváhagyott formában szavazta meg a nyugdíjkorhatár 62 évre való emeléséről rendelkező törvényt. A törvényhozás két háza által elfogadott szövegekben mutatkozó árnyalatnyi eltéréseket e héten egyezteti egy bizottság.

Benoit Hamon, az ellenzéki szocialista párt szóvivője bejelentette, hogy pártja felülvizsgálja a most elfogadott nyugdíjtörvényt, ha a 2012-es választásokon többséget szerez. A szenátusban egyébként a szocialistákon kívül a kommunisták, a zöldek és a radikálisok szavaztak a nyugdíjkorhatár emelése ellen. A jelek szerint a szakszervezetek sem érzik még elérkezettnek az időt, hogy nyugdíjügyben visszavonulót fújjanak: a hat legnagyobb tömörülés e hét csütörtökre, valamint november 6-ra hirdetett újabb két „akciónapot”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.