Baloldali előretörés Csehországban

Először szereztek a rendszerváltás óta többséget a prágai felsőházban a cseh szocdemek (CSSD). A múlt hét végi részleges szenátusi választásokban ugyanis huszonnégy megüresedett hely közül tizenkettőt megnyertek, s ennek köszönhetően immár a baloldali pártnak negyvenegy képviselője lesz a nyolcvanegy tagú testületben.

Elveszítette eddigi erőfölényét a Polgári Demokrata Párt (ODS), amelynek már csupán huszonöt szenátora maradt, a további két kormánypárt közül a TOP 09-nek kilenc felsőházi képviselője lesz, a Közügyek jelöltje sehol sem végzett az első helyen.

– Győzelmünkkel korrigálni tudjuk a jobbközép kormánykoalíció meggondolatlan és jórészt a szegényebb rétegeket sújtó megszorító intézkedéseit – nyilatkozta lapunknak Bohuslav Sobotka, a CSSD ügyvezető elnöke. Petr Necas kormányfő szerint viszont a megváltozott felsőházi erőviszonyok legfeljebb öt héttel lassíthatják a törvényalkotó folyamatot, mert ha az alsóházban elfogadott dokumentumokat a szenátus elutasítja, akkor a parlament a vonatkozó jogszabály alapján újra tárgyalja ezt a napirendi pontot, s ha ismét igennel voksolnak, akkor már a szenátorok nem ellenkezhetnek. A kétszáz tagú alsóházban viszont a kormánykoalíciónak 118 képviselője van – mutatott rá a miniszterelnök. Hozzátette azonban, hogy a sarkalatos törvénytervezetekről így is egyeztetni szeretnének a szocdemekkel.

A mostani részleges szenátusi választás eredményét a politológusok abból a szempontból elemzik, hogy ki lehet a következő cseh államfő. Václav Klaus második mandátuma 2013 elején jár le. Amenynyiben a mostani jobbközép koalíciónak addigra nem sikerül keresztülvinnie tervét a közvetlen elnökválasztásra, akkor az új államfőt változatlanul a képviselőház és a szenátus választja meg közösen. Igaz, 2012-ben lesz még egy részleges szenátusi választási forduló.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.