Republikánus „Hurrikán” tart Washington felé

Obama 2012-es újraválasztását akár meg is könnyítheti, ha a képviselőház vezetése a republikánus ellenzék kezébe kerül. Egy ideig azonban bizonyosan megnehezíti majd a mindennapi munkát, hogy a közelgő képviselőházi választások után várhatóan ők lesznek többségben a testületben.

Barack Obama a nyugati parti államokat járja sorra ezekben a napokban, ahol támogatottjainak még viszonylag könnyebb a dolga a november 2-i választások előtt. Kaliforniában például Barbara Boxer szenátornő, ha kevéssel is, de megelőzi republikánus kihívóját, az egyik legismertebb amerikai üzletasszonyt, Carly Fiorinát, a Hewlett-Packard egykori vezérigazgatóját. A csaknem harminc év után a kormányzói székbe visszatérni készülő Jerry Brown (72 éves) is hét százalékponttal vezet MegWhitman előtt, aki tíz éven át irányította az eBay aukciós portált működtető céget.

Obama Oregonban, John Kitzhaber kormányzójelölt kampánygyűlésén. Fogyatkozó hátország
Obama Oregonban, John Kitzhaber kormányzójelölt kampánygyűlésén. Fogyatkozó hátország

Országosan azonban más a kép. A The Wall Street Journal és az NBC csatorna megrendelésére készült friss közvélemény-kutatás szerint a republikánusok a valószínű szavazók között 50:43 arányban állnak jobban a Demokrata Pártnál, a 92 legkiélezettebb képviselőházi versengésben pedig 14 százalékpont az előnyük. Ha ez így marad, a számítások szerint 52-53 helyet hódíthatnak el a Capitolium alsóházában. A fordulathoz, azaz a képviselőház irányításának átvételéhez márpedig 39 mandátumos győzelem is elég.

– Aligha úszhatjákmeg a demokraták egy négyes erősségű hurrikánnál kevesebbel – állítja Peter Hart, az említett, kétpárti ellenőrzéssel készült felmérés demokratákhoz kötődő kutatásvezetője. A Rasmussen szondája szerint a választók a hivatalban lévő politikusok megbüntetésére készülnek: többségük helyből megszabadulna mindenkitől, aki megszavazta a nagy autógyártók, a General Motors és a Chrysler állami mentőövét, a felük pedig azoktól, akik jóváhagyták a 800 milliárd dolláros gazdasági élénkítőcsomagot vagy az egészségbiztosítási reformot. (A támogató tábor ezzel szemben csak 36–41 százalékos.)

A szenátusi mandátumokat tekintve nagy különbség, hogy a felsőházi helyeknek csak mintegy egyharmadát írják most ki. A többit a választási rendszer megkíméli az Obama-adminisztrációval és általában a Washingtonnal szemben igen kritikus közhangulattól. Viszont Obama két legfontosabb kongresszusi támogatóját is elveszítheti egyetlen napon: a szenátusi demokraták vezetője, Harry Reid, ha kevéssel is, de vesztésre áll Nevadában a teadélután-mozgalom republikánus jelöltjével szemben. Ha pedig az ellenzék nyer a képviselőházban, az ohiói John Boehner lesz a házelnök, igaz, egyes hírek szerint a posztot most betöltő Nancy Pelosi széke ellenkező esetben is inog.

A washingtoni elemzők általában úgy látják: a fordulat a Capitoliumon tovább nehezíti majd az elnök hivatali dolgát; Obama így is komolyan alábecsülte eddig a fővárosi „taposómalom” ellenállását. Viszont ha az ellenzék ilyenformán hatalomhoz jut, és a radikális jobboldali teadéluán-mozgalom befolyása a közvélemény számára is láthatóvá válik, az elijesztheti a nem pártelkötelezett szavazókat a republikánusoktól 2012 novemberében.

Mégsem lehetnek bakák a melegek

Egy napig örülhettek a melegek katonai felvételének hívei Amerikában: az igazságügyminisztérium fellebbezése nyomán a bíróság ideiglenesen felszámolta szerdán a hatályos „ne firtasd, ne valld meg”-politika alkalmazására vonatkozó moratóriumot. –Bár csalódottak vagyunk, ez csak kisebb visszalépés – nyilatkozta a felperes melegpárti szervezet jogi képviselője, aki folytatja a bírósági harcot. Barack Obama a héten kijelentette: elnökségi mandátumának végére mindenképp lehetővé kívánja tenni, hogy melegek is szolgálhassanak az amerikai hadseregben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.