Pénzbírság magyar reklámért

Ezerötszáz euró pénzbírságot szabott ki a szlovákiai fogyasztóvédelmi felügyelőség (SOI) a My nyitrai megyei lapra, mert májusban az egyik hirdetést csak magyarul közölte. Ez az első büntetés Szlovákiában az államnyelvtörvény szigorítása óta. E szerint minden információs szöveget – beleértve a reklámokat is – kötelező szlovákul is megjelentetni, méghozzá először a többségi nyelvnek kell szerepelnie.

A megyei lapot kiadó Petit Press Rt.-nél közölték: eddig több hirdetés volt csak angolul vagy németül, de ezeket senki sem kifogásolta, így fellebbezni fognak. A SOI viszont azt hangoztatta, hogy a hatályos törvény alapján döntöttek.

– A büntetés jól példázza, hogy a pénzbírságolással visszaélhetnek, a Magyar Koalíció Pártja ragaszkodik az anyagi szankciók eltörléséhez – mondta párt elnöke, Berényi József. A Bugár Béla vezette kormánypárti Híd célja, hogy a polgárokat ne bírságolhassák anyanyelvhasználatukért. – De tudomásul kell vennünk, hogy kormánypárti partnereink nem támogatják a jogszabály teljes eltörlését – érvelt Bugár. A héten szlovák és szlovákiai magyar értelmiségiek aláírásgyűjtést indítottak, az államnyelvtörvény vagy legalább a jogszabályban lévő pénzbírság eltörlését követelik. A petíciós bizottságban van Grendel Lajos Kossuth-díjas író, Miroslav Kusy politológus is. Ahhoz, hogy a parlament napirendre tűzze a petíciót, százezer aláírás kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.