Belgrád: az EU és Koszovó külön ügy

– Szerbia nem fogja elismerni Koszovót, ez ellenkezne az alkotmányunkkal – jelentette ki lapunk kérdésére a szerb külügyminiszter, a Martonyi Jánossal folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón.

Vuk Jeremics ennek ellenére bízik abban, hogy országa a kérdés rendezése nélkül is mielőbb megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val, ha a huszonhetek külügyminisztereinek tíz nap múlva esedékes, luxembourgi találkozója így dönt a tavaly benyújtott felvételi kérelem sorsáról. –A tagság és Koszovó két külön ügy – hangsúlyozta Jeremics.

A magyar külügyminiszter azonban óvatosan összekötötte a két kérdést. Budapest támogatja, hogy az EU külügyminiszteri tanácsa felkérje az Európai Bizottságot a szerb tagsággal kapcsolatos vélemény kidolgozására, de Martonyi azt is hozzátette, hogy a Koszovó és Szerbia közötti tárgyalások mielőbbi megkezdése is fontos. – Ezek a következő idők folyamatai, a távoli jövőre nézve nyilatkozni nem kívánok, az elvi álláspontunk megtartása mellett –mondta Martonyi, megjegyezve, hogy a magyar álláspont Koszovó státusát illetően egyértelmű. (Magyarország egyike az EU 23 tagjának, akik elismerik az albánok lakta volt szerb tartomány függetlenségét.)

A felek pénteken elsősorban Szerbia és a Nyugat-Balkán EU-integrációs kérdéséről tárgyaltak. Jeremics megjegyezte: a szerb–magyar viszony ma kiváló, és a jövőben még intenzívebb lesz, miután Magyarország januártól fél éven át az EU soros elnöki tisztét tölti be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.