Aki megvédte Orbánt az IMF-fel szemben

A XXI. század legfontosabb kérdése, hogyan tud megférni egymás mellett a nemzeti szuverenitás és a nemzetközi intézmények által képviselt értékrendszer, ami az IMF-ben és az EU-ban ölt testet – mondta lapunknak Adam LeBor, a Times című brit konzervatív lap budapesti tudósítója, akinek legutóbbi írása nagy visszhangot váltott ki a magyar közéletben.

A XXI. század legfontosabb kérdése, hogyan tud megférni egymás mellett a nemzeti szuverenitás és a nemzetközi intézmények által képviselt értékrendszer, ami az IMF-ben és az EU-ban ölt testet – mondta lapunknak Adam LeBor, a The Times című brit konzervatív lap budapesti tudósítója, akinek legutóbbi írása nagy visszhangot váltott ki a magyar közéletben.(A cikk angol eredetiben itt olvasható, az arról szóló ismertető pedig itt.)

A szerző a két hete berekesztett magyarországi hitelfelülvizsgálati tárgyalások apropóján foglalt egyértelműen állást Orbán Viktor kormánya mellett. Fejtegetése szerint Magyarország képes volt nemet mondani e szervezeteknek, kimondva a tiltott szót, mint A majmok bolygója című fi lmben a rabszolga majmok. Írása szerint a miniszterelnök elutasította a további kiadáscsökkentésre vonatkozó kö veteléseket, ehelyett az adócsökkentés, a gazdaság bővítése és a vállalati adminisztráció csökkentésének útját követi (a bankadó kivetéséről nem tesz említést a cikkben). Megjegyzi, hogy a nemzeti szuverenitás szitokszóvá vált a globalizált világban. Üdvözli Orbánék „kiállását” az IMF-fel és az EU-val szemben, példaként az 1956-os forradalmat említve. Akkor nem sikerült láncreakciót kiváltani, de reményei szerint most a kapitalizmus zsarnokai elleni kiállással sikerül szikrát gyújtani.

– Nem vagyok gazdasági újságíró, más megközelítésben vizsgáltam ezt a kérdést – közölte lapunkkal a szerző, aki jelezte, írása – amely a vélemény oldalon jelent meg – nem feltétlenül esik egybe a The Times véleményével. A lap azonban a markáns állásfoglalásoknak helyt ad. LeBor már a cikk készültekor kíváncsi volt rá, milyen reakciókat vált ki az írása a honi közvéleményben: azt mondja, még a barátai körében sem volt egységes a fogadtatása. Azzal tisztában volt, hogy Magyarországon vita alakul ki a cikkéről, mivel mi szolgáltattuk az apropót, de szerinte ezt a viszonyrendszert tágabb összefüggéseiben kell nézni.

– Magyarországot azért büntetik, mert más országok, amelyek az eurózónába tartoznak, mint például Görögország, fegyelmezetlen költségvetési politikát folytattak – ad hátteret írásának, ám egyetért felvetésünkkel is, hogy azért ehhez a büntetéshezMagyarország hozzátette a magáét, mivel a csatlakozás óta képtelen kordában tartani a költségvetését.

Tovább fonva az írásban felvetett gondolatait, rákérdeztünk: azt feltételezi, hogy az emberek elvesztették az ellenőrzést saját életük felett? Erre nemmel felelt, de úgy véli, a jövőben kevesebb is elég lenne a gazdasági megkötésekből, és több kellene nemzeti szuverenitásból.

A Die Welt című német napilapban kedden megjelent, az újság internetes kiadásában azonban előzetesen már hétfőn délután közölt interjújában Orbán Viktor miniszterelnök hangoztatta, hogy a jelenlegi alkotmányban sok minden értelmezésre szorul, és túl gyakran kell az Alkotmánybíróságnak döntenie. „Ezért egy egyértelmű, korrekt, határozottan fogalmazó alkotmányt akarunk, amely ideális megoldásokat kínál” – jelentette ki. Ezzel összefüggésben az újság kérdésére válaszolva cáfolta, hogy egy francia mintájú, az államfő számára nagy hatalmi jogköröket biztosító elnöki rendszer bevezetésére törekedne.

Adam Lebor
Adam Lebor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.