Václav Klaus „nyugtalan” Magyarország miatt

Nem hangzott el a magyar álláspont a trianoni békeszerződésről azon a prágai szemináriumon, amelyet Václav Klaus államfő vezetett. Szőke László prágai magyar nagykövet –aki a hallgatók sorában volt jelen a rendezvényen – kifogásolta, hogy az előadók között a magyar fél képviselői nem kaptak helyet. Klaus a megjegyzésre reagálva kijelentette: „gyötri és nyugtalanítja”, ami az utóbbi időben Magyarországon történik, utalva ezzel az állampolgársági törvényre.

Szőke László a rendezvényen úgy vélekedett, hogy a szeminárium célja nem a véleménycsere volt, mert csak az egyik fél kapott lehetőséget álláspontja ismertetésére. „Ez nem Magyarország megvádolása valamivel, hanem félelmünk kifejezése” – jelentette ki az államfő. Klaus ugyanakkor beismerte, hogy magyar előadót is meghívhattak volna, de ez állítólag nem jutott a rendezők eszébe.

A rendezvényen két cseh és egy szlovák történész, a bécsi cseh nagykövet és Jirí Weigl, a cseh államfői hivatal vezetője tartott előadást. Weigl részletesen beszélt a magyar állampolgársági törvényről, és kifejtette: a magyar lépés nemzetközi precedenst teremthetne, amely megnyithatná az utat más régiók destabilizációja előtt is. Klaus egyetértettWeigl véleményével. „Nem a magyarok az egyedüli nemzet, amely a világ több országában él” – mondta a cseh államfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.