Politikai totó a német elnökről

Egy hónapja van a német politikai elitnek arra, hogy új elnököt találjon: Horst Köhler váratlan lemondása után a Bundestag elnöke, Norbert Lammert június 30-ra hívta össze a szövetségi gyűlést, amelynek feladata megválasztani Köhler utódját. Valóságos politikai totó kezdődött, bár a valóban esélyes jelöltekben egyelőre hiány van.

Angela Merkel kancellárnak nem is jöhetett volna rosszabbkor Horst Köhler bejelentése. Hétfőre azt tervezte, hogy a délafrikai futball-világbajnokságra készülő német válogatottal találkozik ausztriai edzőtáborukban, ám a kellemes délutáni programból a váratlan telefonhívás miatt semmi sem lett.

Merkelt két órával a bejelentése előtt értesítette döntéséről Köhler: a kancellár állítólag minden befolyását latba vetve győzködte az államfőt a maradásról, de az megmakacsolta magát. Ezzel – a bírálatok szerint – minden eddiginél mélyebb válságba taszította hazáját. Bár a politikusok hivatalos nyilatkozataikban sajnálkoznak Köhler lemondása miatt, a sajtó nem bánik kesztyűs kézzel vele: vannak olyan vélemények, hogy csak ürügyet keresett a távozásra, mert tavalyi újraválasztása óta sehogy sem találta a helyét. Angela Merkelnek és a kormánykoalíciónak a kizárólag az elnök megválasztására összehívott szövetségi gyűlésben az első kalkulációk szerint kényelmes többsége van – feltéve ha a konzervatívoknak sikerül közös jelöltet állítaniuk. A CSU például máris előhozakodott Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnökkel, de mások Wolfgang Schauble pénzügyminisztert indítanák: nekik azonban még a konzervatív táboron belül is lennének ellenfeleik. A német sajtó szerint Merkel és a CDU befolyásos politikusai kampányolni kezdtek a kereszténydemokrata munkaügyi miniszter Ursula von der Leyen mellett: a korábbi szociális miniszter, hétgyermekes anya Merkel bizalmasai közé tartozik.

Az ellenzék egyelőre hallgat: a szociáldemokraták korábban kétszer is Gesine Schwan professzornőt jelölték, de harmadszor valószínűleg már nem próbálkoznak vele. Folyosói pletykák szerint szóba került viszont Joschka Fischer korábbi (zöld) külügyminiszter neve és Matthias Platzeck brandenburgi miniszterelnöké, de neki le kellene mondania kormányfői posztjáról. A szociáldemokraták néhány nap időt kértek, hogy átgondolják a jelölésüket.

A német elnöki zászló a Bellevue-palotán, Berlinben
A német elnöki zászló a Bellevue-palotán, Berlinben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.