Nem Cameroné a csúcsfizetés

Meghökkentette a brit közvéleményt a miniszterelnöki hivatal által a hónap első munkanapján nyilvánosságra hozott lista az évi 150 ezer fontnál (közel 50 millió forintnál) többet kereső közhivatalnokok nevével. Az új, konzervatív hivatalvezető miniszter, Francis Maude a szakszervezetekkel és az érintettek érzelmeivel dacolva adta áldását az összeállítás megjelentetésére. A szokatlan lépés hátterében az a szándék áll, hogy „a lepel fellebbentésével megvilágítsák a hatalom sötét folyosóit”. A kormány nyílt és elszámoltatható akar lenni, hogy visszanyerje az emberek bizalmát.

További cél azonban az egyes esetekben kirívóan magas köztisztviselői jövedelmek csökkentése. A Konzervatív Párt választási programja kilátásba helyezte, hogy 2011-től valamennyi közalkalmazott (kivéve az évi 18 ezer fontnál kevesebbet keresőket) alacsonyabb összeget talál átutalási betétszámláján a hónap végén. A kormány elszánt arra, hogy jó példával járjon elől: mielőtt a „mezei” közalkalmazottak béréhez hozzányúlna, a miniszterek húzzák szorosabbra a nadrágszíjat. Vezető közhivatalnokok már az idén sem kaptak fi zetésemelést, és a befagyasztás jövőre sem „enged fel”.

David Cameron kormányfő csak a 173. legjobban megfizetett köztisztviselő a listán. Elődje, Gordon Brown járandóságánál is 43 ezer fonttal kevesebbet, 150 ezer fontot vett igénybe a miniszterelnök számára megállapított fi zetésből. Mind Cameron, mind pénzügyminisztere, George Osborne tehetős családi háttérrel bír, így nem kizárólag hivatali fizetéséből él. A kormányfő által önmagának megállapított keretbe beletartozik a képviselői fizetése is.

A Cityben elérhető jövedelmekhez képest a legversenyképesebb szerződést a versenyhivatal vezérigazgatója harcolta ki magának. John Fingleton adózás előtt évi 275 és 280 ezer font közötti összeget keres, megelőzve az egészségbiztosító, az NHS vezérigazgatójának évi 255-260 ezer font közötti bérét. Nagyon jól el van eresztve a vezérkari főnök, Sir Jock Stirrup és a köztisztviselői kar feje, Sir Gus O’Donnell, John Major egykori szóvivője, majd washingtoni nagykövet is, évi 235–240 ezer font közötti fizetéssel. Osborne pénzügyminiszter már az új kormányzás hajnalán bejelentette, hogy a jövőben a közalkalmazottnak évi 132 ezer fontot meghaladó fizetést felajánló munkaadónak engedélyt kell kérnie erre az államkincstártól.

Cameron nem a hivatali fizetéséből él
Cameron nem a hivatali fizetéséből él
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.