A V4 kitüntetett kapcsolatrendszer

Az új magyar kormány számára és szándékai szerint a visegrádi országok (V4) együttműködése olyan kitüntetett kapcsolatrendszer, amelyet erősíteni szeretne, és ezt az együttműködést nem gyengíthetik bilaterális nehézségek, konfliktusok sem – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden a lengyel kollégájával, Donald Tuskkal tartott közös sajtóértekezleten Varsóban.

A magyar miniszterelnök aznap érkezett első külföldi hivatalos látogatására Varsóba és előbb négyszemközti tárgyalást folytatott lengyel kollégájával, majd a két küldöttség plenáris tárgyalásra ült össze.

A tárgyalásokon – mint a sajtóértekezleten elhangzott – elsősorban a V4-es együttműködés és a 2011-es magyar, majd lengyel EU-elnökség kapcsán kialakítandó különleges együttműködés témája volt terítéken. Orbán hangsúlyozta, hogy a szoros V4-es együttműködésre továbbra is nagy szükség van. Ezért a következő időszakban a magyar kormány szándékai szerint ez egy különösen kitüntetett kapcsolatrendszer lesz, amelyet erősíteni kell, és amelyet nem befolyásolhatnak bilaterális nehézségek, konfliktusok sem.

Magyarország és Lengyelország arra készül, hogy 2011-ben, amikor az előbb Budapest, majd pedig Varsó tölti be az EU elnöki tisztségét, különleges együttműködést alakítanak ki – hangsúlyozta Orbán. Ez a „különleges duó” mintegy kiegészítené az EU-elnöki tisztségében egymást váltó országok eddigi hármas együttműködését – tette hozzá.

Donald Tusk gratulált Orbán Viktornak „egész Európában páratlan” választási sikeréhez, és meggyőződését fejezte ki, hogy a kétoldalú viszony ugyanolyan jó lesz, mint magyar kollégája első miniszterelnöksége idején. Tusk az egész EU számára jó példának nevezte a magyar–lengyel együttműködést, amelyet folytatni kell, ugyanúgy, ahogy a visegrádi együttműködést, különösen olyan területeken, mint a költségvetési vagy energiapolitika.

Orbán Viktor ma Varsóból továbbutazik Brüsszelbe.

A két miniszterelnök négyszemközti találkozón
A két miniszterelnök négyszemközti találkozón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.