Ördög bújt a japán Pradába

Ha nincs szép fogad, ne is gondolj arra, hogy a Pradánál dolgozz! – legalábbis az olasz luxusmárka japán leánycégének néhány felső vezetője szerint. Bizonyos idő után a legszebb hölgyeket is „kiszortírozzák”.

Diszkrimináció és szexuális zaklatás miatt perli az olasz Prada cég japán részlegét a márka egyik japán menedzsere, Rina Bovrisse és két társa. Bovrisse tizennyolc éve dolgozik a luxusiparban, és tavaly került a milánói luxusdivatcég egyik magasabb pozíciójába. Ötszáz dolgozót és negyven boltot felügyelt mindaddig, amíg egyik főnöke meg nem rótta hajstílusa miatt, és azt követelte tőle, fogyjon le. A nem hivatalos indoklás szerint arca, testformája és haja alapján nem fért be a „Pradatípusba”, és ezen javítania kellett volna.

Az érintett ezt „testalapú diszkriminációnak” vélte, és jelentette a milánói központnak. Ekkor azonban a japán leányvállalat szóban felmondott neki. Amikor nem ment be dolgozni, a vezetők kérdőre vonták, hogy kerüli a munkát.

Bovrisse ugyan papíron a Prada alkalmazottja maradt, de közben perben áll a céggel. A harminchat éves hölgy elmondása szerint, ha valamelyik dolgozó nem fér be a Prada-típusba, fi zetéscsökkentés mellett áthelyezik, lefokozzák vagy elbocsátják a cégtől. Azt állította, egyéves tevékenysége alatt akár harminc embert is elküldhettek a japán Pradától a megjelenésük miatt vagy pusztán azért, mert „túl idősek voltak” az átlagban harminckét éves alkalmazottakkal dolgozó Pradának. Persze a vállalat ezt soha nem közölte nyíltan, általában rossz eladási adatokra hivatkozva indokolta a döntést.

Bovrisse azt is az olasz cég szemére veti, hogy a luxusmárka vezetése kötelezte dolgozóit, hogy drága Prada-termékeket vásároljanak. A japán leánycég azt a látszatot akarta kelteni, hozza a tervezett értékesítési eredményeket. Eleinte a dolgozók „kampányfizetésként” még megkapták a termékek ellenértékét, de később már nem.

A per két évig is eltarthat. Egyébként is rájár a rúd a luxusmárkákra Japánban. A Louis Vuitton elhalasztotta új tokiói áruházának építését, a Versace tavaly kivonult a szigetországból.

Ha Rina Bovrisse megnyeri a pert, táskában viheti a pénzt
Ha Rina Bovrisse megnyeri a pert, táskában viheti a pénzt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.