Kampány az utolsó leheletig

Múlt szombaton kezdődött meg és június 12-én este tízig, a szlovákiai képviselőházi választások végéig tart a hivatalos kampány. Ugyanis északi szomszédaink négy éve eltörölték a kampánycsendet.

Tizennyolc szlovákiai politikai tömörülés indul a választásokon, köztük a Magyar Koalíció Pártja és a Bugár Béla vezette Híd-Most. A törvény szerint a pozsonyi köztévé és a közrádió mindenkinek harmincperces reklámidőt nyújt. Ezenkívül annyit hirdethetnek, amennyi pénzük van. Az árak borsosak, főleg a kereskedelmi tévékben. A legnézettebb Markízán harminc másodperces hirdetésért 2950 eurót kérnek, a köztévében (STV) a műsoridőtől függően 750-től 2500 euróig terjed az árlista.

Négy éve eltörölték azt a rendelkezést, amely megszabta a kampányra fordítható legmagasabb összeget, amely akkor 12 millió korona (hozzávetőleg 60 millió forint) volt. A kampánykezdet előtt több párt nyilvánosságra hozta költségvetését. A Robert Fico vezette Smer 1 millió 66 ezer eurót szán erre a célra, a legerősebb ellenzéki párt, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) pedig csaknem ugyanennyit. A Magyar Koalíció Pártja 800 ezerből, a Híd-Most pedig 650 ezer euróból gazdálkodhat. Csáky Pálék a pártkasszában megtakarított összegből, illetve bankkölcsönből teremtik elő a pénzt, Bugárék vállalkozók adományaiból és ugyancsak hitelből. A Híd egyébként az egyetlen olyan szlovákai párt, amelynek honlapjáról bárki megtudhatja az adakozók nevét és a felajánlott összeget. Ezt a listát jelenleg Kulcsár Lajos dunaszerdahelyi üzletember vezeti, aki eddig hetvenezer eurót utalt.

Az eddigi unalmas kampányt a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nyíltan cigányellenes és alig burkoltan a magyarellenességre hajazó óriásplakátjai borzolták fel. Továbbá a SDKÚ és a Smer kölcsönös vádaskodásai. Fico azt kürtölte világgá: megalapozott a gyanú, hogy a Mikulás Dzurinda vezette SDKÚ 1998–2006 között legerősebb kormánypártként legalább 6-7 milliárd korona (akkori árfolyamon hozzávetőleg 42-49 milliárd forint) jutalékot vett fel a szlovák vállalatok privatizációjáért. A pénzeket adóparadicsomokban mosták tisztára mosta.

Az ellenzék akkor lendült ellentámadásba, midőn a pozsonyi Sme napilap nyilvánosságra hozta a Smer egyik alapítójának vallomását, aki szerint Ficóék összesen százmillió koronányi támogatást fogadtak el szlovák nagyvállalkozóktól. Cserébe nagy összegű állami megrendeléseket, jelöltjeik pedig a Smer listáján befutóhelyeket kaptak.

A nagy szenzációt Shooty kezdeményezése jelenti. A neves szlovák karikaturista adományokat kér olvasóitól, hogy Pozsonyban, Kassán és Zsolnán óriásplakátokat helyezhessen el, amelyeken Robert Ficót, Ján Slotát és Vladimír Meciart, a három kormánypárti elnököt tolvajként ábrázolja. Azzal a szöveggel, „Ami a tie tek, az a mienk, ami pedig a mienk, ahhoz semmi közötök!“ Egy nap alatt 14 ezer euró érkezett a számlájára...

A szlovák parlament kedden rendkívüli ülést tart, ezen nyilatkozatban kívánnak reagálni arra, hogy a magyar Országgyűlés előzetes konzultációk nélkül kívánja elfogadni a kettős állampolgárságról rendelkező törvényt. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter Brüsszelben Knut Vollebaekkel, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosával tárgyal. (Sz. J. P.)

Óriásplakát bankkölcsönből
Óriásplakát bankkölcsönből
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.