Iszik és küzd az ivás ellen Európa

Bár a leggyakrabban az írek részegednek le az EU-ban, a románok is felzárkóztak az élmezőnybe. Az uniós polgárok többségének fogalma sincs, mekkora (a saját országában) a vezetésnél megengedett alkoholszint.

Ki gondolta volna, hogy az egész világon Európában a legmagasabb az egy főre jutó alkoholfogyasztás? Az elrettentő becslések szerint évente 195 ezer halálesetért felelős az EU-ban a túlzásba vitt ivászat, a gazdasági károk elérik az évi 125 milliárd eurót (34 ezer milliárd forintot). Nem csoda ezek után, hogy külön uniós „haditervet” is kidolgoztak a káros alkoholfogyasztás ellen – felemelnék például a korhatárt az alkoholos italok eladásánál, és csökkentenék a megengedett alkoholszintet a fiatal vagy tapasztalatlan vezetőknél.

Noha az általános vélekedés szerint a britek a „binge drinking” (féktelen ivás, lerészegedés) bajnokai, az Eurobarometer új felmérése nem ezt mutatja. Írországban a legmagasabb (44 százalék) azok aránya, akik hetente legalább egyszer öt vagy ötnél több italt legurítanak. A második helyezett Románia (39 százalék), s a briteket még a németek és az osztrákok is megelőzik. Főként a 15–24 évesekre jellemző, hogy a berúgás kedvéért kezdenek inni.

Nem túl biztató, hogy csak az EU-állampolgárok egynegyede tudja megmondani, pontosan mennyit ihat vezetés előtt. A megengedett véralkoholszint ráadásul országonként változó: mindössze négy tagállamban (Magyarország, Románia, Szlovákia, Csehország) van zéró tolerancia, néhány országban 0,2 ezrelék, a legtöbb helyen pedig 0,5 ezrelék a határ. Három tagország (Nagy-Britannia, Írország, Málta) kimondottan megengedő, 0,8 ezrelékes szinttel.

Helyezzenek el a terhes nőknek és a vezetőknek szóló fi gyelmeztetéseket az üvegeken, illetve a hirdetéseken – ezt az ötletet tíz emberből nyolc támogatná. Ugyanennyien az egész EU-ban betiltanák a fiatalokat megcélzó italreklámokat. Ha viszont azt kérdezik, kevesebb alkoholt venne-e, ha 25 százalékkal emelnék az árakat, csak az európaiak egyharmada válaszol igennel.

Az alkohol európai bajnokai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.