Szexügy miatt lecsuknak egy volt lengyel minisztert

Bírósági ítélet született a héten a lengyel politika egyik visszataszító ügyében: elítélték Andrzej Leppert, az Önvédelem párt alapító vezérét. Nem politikai gátlástalanságai, hanem egy szánalmas szexbotrány miatt kell börtönbe vonulnia a korábban népszerű parasztvezérnek.

Andrzej Lepperta Piotrków Trybunalski megyei bíróságon ítélték el, két és fél évet kapott. Az ítélet végrehajtható. Pártjának volt frakcióvezetője, Stanislaw Lyzwinski öt évet kapott. Voltaképpen ugyanazon okok miatt. Lepper esetében bizonyítottnak találták, hogy a volt pártvezér, a jobboldali kormány egykori miniszterelnök-helyettese a kizsarolt szexuális szolgáltatásokat pártbeli fizetett funkciókkal, önkormányzati képviselői helyekkel fi zette meg. Lyzwinskinél több nemi erőszakot is bizonyítottak, s egy esetben bűnrészességet egy kierőszakolt magzatelhajtásban.

Lepper helyettes kormányfő volt, amikor egyik áldozata (Lyzwinski volt irodavezetője), Aneta Krawczyk alapos és meglehetősen gusztustalan vallomást tett Lepper és társai szexügyeiről, a zsarolással kierőszakolt brutális esetekről. Nem Krawczyk volt az egyetlen áldozat. Arról is vallott, hogy Lyzwinski egy másik munkatársa egy volt állatorvosi szaksegéd asszisztenciájával kényszeríttette őt magzatelhajtásra. Ez Lengyelországban súlyos bűncselekmény. Lepper ekkor a Kaczyns ki-kormány földművelésügyi minisztere, helyettes kormányfő volt. Az Önvédelem a jobboldali-nacionalista Jog és Igazságosság párttal és a Lengyel Családok Ligája nevű szélsőjobboldali tömörüléssel együtt alkotta a „morális megújulás” koalícióját. Kaczynski számára Lepper támogatása fontos volt, így a szexügy miatt nem lépett fel ellene. Később megpróbálta eltávolítani a Korrupcióellenes Hivatal egy beugrató akciójával. Ez nem sikerült, de a koalíció szétesett, a jobboldal később elveszítette a választást. Az Önvédelem kihullott a szejmből.

Lepper azóta is kétségbeesetten próbálkozik visszatornázni magát és pártját a hatalomba – eddig kevés sikerrel. Ráadásul most börtön fenyegeti. Lepper egykor az állampárt tagja volt, állami gazdaságban dolgozott részlegvezetőként, majd gazdálkodott. Politikai pályája a kilencvenes évek elején kezdődött. Több erőszakos akciót vezetett, Lengyelországba szállítottmagyar gabonát öntött ki a vasúti sínekre. Rendszeres blokádok, tüntetések, a reformerek és általában a politikusok becsületsértő gyalázása tette őt médiahőssé. Fő ellensége a lengyel gazdasági reform atyja,

Balcerowicz, a későbbi központibank-elnök volt. Monnyon le! – harsogta, ha a közgazdász neve felmerült. Lepper jól megélt a populista elitellenes demagógiából. Csúcsformájában öt éve a szavazatok 15 százalékát szerezte meg. A jobboldal megvásárolta, bedarálta és eldobta a hangoskodó vezért, hiába vett beszédórákat, járt csináltatott öltönyökben és szoláriumozott rendszeresen.

Andrzej Lepper
Andrzej Lepper
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.