Három titokzatos fogoly Szlovákiában

Amerikai katonai repülőgép szállt le a pozsonyi repülőtéren néhány héttel ezelőtt, kora hajnalban. Röviddel ezután két, katonai járművekből álló karaván indult útnak: az egyik a kelet-szlovákiai Homonna (Humenné), a másik a Győrhöz közeli Medve (Medvedov) fele vette az irányt. Mindkét helyen szigorúan őrzött menekülttábor található. Nyilván az egyik kocsisorban utazott az a három guantánamói fogoly is, akiket Szlovákia fogadott be. Ennél több tényt máig sem sikerült kideríteniük a szlovákiai médiumoknak.

– A három fogoly valóban megérkezett. Azt szeretnénk, ha másfél év alatt megtanulnának szlovákul, hogy azután fokozatosan beilleszkedhessenek az új környezetbe. Még annyit mondhatok, hogy érkezésükkor a több elterelő manővert is bevetettünk, hogy távol tartsuk az újságírókat – ismétli immár napok óta Martin Korch rendőrségi szóvivő.

Záporoznak a kérdések Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter felé is: – Hogy lehet az, hogy Szlovákia három foglyot fogadott be, viszont a csehek, a lengyelek és az osztrákok egyet sem? A magyarok miért hozták nyilvánosságra, hogy oda palesztin fogoly érkezett, s miként lehetséges, hogy a franciák az általuk kiválasztott két személy nevét is közzétették? Milyen státuszt kap Szlovákiában a három személy? Igaz, hogy az egyik közülük üzbég? Nem fenyegeti-e miattuk terrortámadás hazánkat? A pozsonyi diplomácia vezetője is szűkszavú: – Más országok döntéseit nem kommentálom. Az adatközlés ebben az esetben érzékeny politikai ügy. Higgyék el, hogy megfontoltan cselekszünk. Annyit elárulhatok, hogy a Szlovákiában letelepedő személyek gyanúsítottak voltak, de nem terroristák, nincs hát mitől tartanunk – nyilatkozta többször is.

Ezek a válaszok sem az ellenzéki politikusokat sem pedig a civil szerveződések képviselőit nem elégítették ki: – A szlovákiai polgárok teljes joggal várnak választ arra, vajon politikai menekültekké nyilvánítjáke a három személyt, s később megkaphatják-e az állampolgárságot – nyilatkozta Branislav Tichý, az Amnesty International Szlovákia igazgatója.

A szlovákiai médiumok nem adják fel. Napról napra többen és hangosabban követelik a közvélemény részletes tájékoztatását. Aggodalmaik és a különböző rémhírek eloszlatását. A szlovák külügyér mégsem mond többet: – Megfelelő időben további tájékoztatást adunk.

– De mikor? – faggatta őt több újságíró. Ő pedig rezzenéstelen arccal válaszolta ki tudja, hányadszor ugyanazt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.