Távirati stílusban

Japán kivonja hadihajóit

Japán kivonja hadihajóit az Arab-tenger térségéből, és befejezi az afganisztáni nemzetközi koalíciós erők logisztikai támogatását. A katonai akcióban való közreműködésről szóló törvény hatálya péntek éjfélkor jár le. A jogszabálynak megfelelően a japán hadihajók ingyen töltötték fel üzemanyaggal és ivóvízzel a tálibok és az al-Kaida elleni hadműveletekben részt vevő koalíciós erők hajóit és helikoptereit. A logisztikai támogatás befejezéséről a tavaly szeptemberben hatalomra került Hatojama Jukio kormánya döntött. Tokió ezentúl kizárólag nem katonai támogatás nyújt Afganisztánnak. (MTI)

Magyarul próbálkozik a szlovák hírügynökség

Magyar nyelvű hírszolgáltatást indít a SITA szlovák kereskedelmi hírügynökség – jelentette be Pavel Urban, a hírügynökség főszerkesztője. A kezdeti szakaszban napi 15-20 hírről lesz szó, amelyek az elsősorban magyarok lakta régiók társadalmi-politikai, gazdasági, kulturális és sporteseményeit térképezik fel. A hírek a SITA weboldalán mindenki számára térítésmentesen elérhetőek lesznek. A hírügynökség eddig szlovák és angol nyelven nyújtott hírszolgáltatást előfizetőinek. Szlovákiában ez az első kezdeményezés magyar nyelvű napi hírügynökségi szolgáltatásra. (MTI)

Megtalálták az eltűnt orosz vadászgépet

Megtalálták pénteken a Távol-Keleten előző nap lezuhant orosz Szu–27-es vadászgép roncsait, de a pilóta sorsa egyelőre ismeretlen. Az orosz légierő és a légvédelem közlése szerint a gép roncsait húsz kilométerre találták meg Komszomolszk-na-Amure városától. A Szu–27-es pilótáját még keresik, akiről a védelmi tárca korábban közölte, hogy vélhetően katapultált. Jelenleg a térségben mínusz 28 Celsiusfok a hőmérséklet. A gyakorlórepülést végző gép csütörtökön tűnt el a radarokról. (MTI)

Vádemelés puccsista tábornokok ellen

Hivatali visszaélés címén vádat emeltek a Manuel Zelaya államfő megbuktatásában részt vevő hat katonai vezető ellen. Jorge River, a hondurasi legfelsőbb bíróság elnöke arra utasította őket, hogy ne hagyják el az országot, és a jövő héten álljanak a bíróság elé. Elmarasztaló ítélet esetén három évtől hat évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik a tábornokokat. Manuel Zelaya az igazság elfedésére irányuló kísérletnek nevezte a legfőbb ügyész vádindítványát. Felhívta a figyelmet arra, hogy a parlament gyakorlatilag támogatta az államcsínyt. Zelaya szerint Hondurasban valójában a parlament, a legfelsőbb bíróság és a legfőbb ügyész szövetkezett katonai vezetőkkel az államcsíny végrehajtására. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.