Megbocsátó pápák

Huszonkilenc év után hétfőn szabadul Ali Agca, II. János Pál pápa merénylője. A jelenlegi katolikus egyházfő, XVI. Benedek viszont tegnap már fogadta is Susanna Maiolót, aki decemberben rátámadt a pápára.

XVI. Benedek a vatikáni audienciaterem melletti szobában fogadta a 25 éves Susanna Maiolót. Ez kettejük találkozója volt – mondta a sem a gesztusokról,sem a szavakról nem nyilatkozó szentszéki szóvivő. Tiszteletben tartjuk a fiatal nő méltóságát és magánéletét. Susanna Maiolo sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. A pápa, miként rögtön a támadás után tette, ismételten megbocsátott és a nő egészsége felől érdeklődött.

A családja kíséretében megjelenő Maiolo svájci otthonában vár a vatikáni és az olasz bíróság ítéletére. A pápai bocsánat nem ejti a vádakat, de mindkét állam igazságügyi szervei hangoztatják, nem lehet nem figyelembe venni Susanna elmeállapotát. A fegyvertelen nő csak meg akarta közelíteni az egyházfőt, a pápai palástot akkor rántotta meg, amikor a biztonságiak elsodorták, ezért esett el XVI. Benedek. A tegnapi találkozót a pápa személyi titkára, Georg Ganswein készítette elő, aki januárban a nőt ápoló pszichiátriai intézetben találkozott Susannával.

Más volt a helyszín ’83 decemberében, amikor a római Rebibbia börtönbe II. János Pál pápa ment el Ali Agcához. A merénylő sem árulta el soha, miről beszélt a lengyel pápa és a kelet-európai titkosszervezetek által felfegyverzett, akkor 26 éves terrorista.

„Úgy beszéltem vele, mint fivéremmel, akinek megbocsátottam és aki bizalmamat élvezi. Amit egymásnak mondtunk, az az én és az ő titka” – mondta Wojtyla.

Az olasz amnesztiával 2000-ben török cellába átszállított Agca előtt január 18-án nyílik meg a börtön kapuja. „Hogyan lőjünk a pápára és legyünk milliárdosok” – kritizálta az olasz sajtó a szabaduló Agcának kínált eurómilliós interjú- és könyvírási ajánlatokat.

A megbocsátás Itáliában a politikában is szokás. A miniszterelnök Silvio Berlusconi megbocsátott támadójának, Marco Tartagliának, aki bírósági tárgyalására vár. A kormányfőt 2005-ben fejbe ütő Roberto Del Boscót testi sértés miatt elítélték, de a miniszterelnök telefonált Del Bosco édesanyjának és megbocsátott fiának.

Nincs bocsánat az olaszoktól a hetvenes évekbeli terroristáknak és maffiózóknak, és hiába kérte a pápa bocsánatát a szexuális és korrupciós botrányba keveredett volt tartományi elnök Piero Marazzo, számára a lelki atyjának való gyónás és az ügyészséggel való együttműködés volt az útmutatás.

Ali Agca már csomagol börtönében
Ali Agca már csomagol börtönében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.