Kijevben nincs narancsos hangulat

Bő öt évvel a Viktor Juscsenko elnököt hatalomra segítő „narancsos forradalom” után elnökválasztást tartanak vasárnap Ukrajnában. A független Ukrajna történelmének ötödik elnökválasztásán 18-an szállnak versenybe, közöttük a leköszönő államfő, 2004-es vetélytársa, az ellenzéki Régiók Pártját vezető Viktor Janukovics, Juscsenko egykori szövetségese, ma ádáz ellenfele, Julija Timosenko kormányfő, Volodimir Litvin házelnök, Szerhij Tihipko volt jegybankelnök, Arszenyij Jacenyuk volt külügyminiszter, illetve házelnök.

A közvélemény-kutatások szerint a legtöbb szavazatra Viktor Janukovics számíthat, őt követi Julija Timosenko. A hivatalban lévő elnöknek gyakorlatilag nincs esélye az ismétlésre. Bár hatalomra kerülésével lényegesen javult a demokrácia helyzete Ukrajnában, nőtt a sajtó- és szó lásszabadság, sokan szemére vetik, hogy az ország előtt álló lényeges problémák helyett a nemzeti identitás helyreállítására összpontosított. Ellenfelei egyenesen „erőszakos ukránosítással” vádolják a 46 millió lakosú országban, ahol a népesség egynegyede valamelyik nemzeti kisebbség képviselője, és a lakosság mintegy 60 százaléka használja szívesebben az orosz nyelvet.

Elnöksége alatt jelentősen romlott az orosz–ukrán viszony is, márpedig Ukrajna és Oroszország gazdasága számos ponton kapcsolódik össze, a fegyvergyártástól az energetikáig – írja Kijevből az MTI. Juscsenko választási kampányában töretlenül kitartott az ország EU- és NATO-orien tációja mellett, holott az Európai Unió által megkövetelt szerkezeti reformok megvalósítása továbbra is várat magára. Janukovics sem utasítja el az EU-tagságot, de Ukrajna semlegessége mellett tör lándzsát, a Moszkvához fűződő viszony és a szociális védőháló javítását ígéri, az orosz nyelv második hivatalos nyelvvé tétele mellett. Timosenko az Oroszországgal való kölcsönösen előnyös együttműködést, a befektetői légkör javítását, a szegénység leküzdését vállalta választási programjában.

Megfigyelők szerint várhatóan Janukovics és Timosenko jut a február 7-i második fordulóba. Bárki lesz is a befutó, nem lesz könnyű dolga, ha rendbe akarja tenni a gazdaságot. Ukrajna azon országok között van, amelyeket a legsúlyosabban érintett a gazdasági válság. 2009-ben közel állt az államcsődhöz, becslések szerint a GDP 15 százalékkal zuhant, a költségvetési hiány 9-10 százalékos volt, jelentősen leértéke-

lődött a hrivnya. A Nemzetközi Valutaalap a választások előtt nem utalta át a Kijevnek jóváhagyott 16,4 milliárd dolláros hitel esedékes részletét. Az országnak nincsen 2010-re költségvetése, a parlament a költségvetési törvény elfogadását szintén az elnökválasztás utáni időre halasztotta.

A választások tisztaságára több mint 3000 külföldi megfigyelő felügyel, közöttük nyolc magyar. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének küldöttségét Eörsi Mátyás (SZDSZ) vezeti. A politikus az MTI kérdésére elmondta: Ukrajnában korántsincsen „narancsos” hangulat, sokkal inkább elkeseredettség, ebből a szempontból lényegesen rosszabb a helyzet, mint a választások előtti Magyarországon. Eörsi véleménye szerint az ukrajnai választási kampány nem különböző programok, elképzelések, ideoló giák körül zajlik, hanem személyiségek, illetve oligarchák körül. Hozzátette: az európai országok közül Ukrajnában a legnagyobb az oli garchák befolyása valamennyi politikai erőre. Kérdés, hogy a választás után a vesztesek hajlandók leszneke elfogadni a győztest – mutatott rá Eörsi Mátyás, emlékeztetve, hogy Julija Timosenko kormányfő közölte: nem fogadja el Viktor Janukovics ellenzéki pártvezető győzelmét. Márpedig nem ő dönt, hanem a választók – tette hozzá Eörsi.

Mint kijevi tudósítónk, Mészáros Sándor írja: az EBESZ választási megfigyelői a napokban közzétették értékelésüket a kampányról, de nem tudtak igazán komoly hiányosságokat felhozni. Alapvetően kiegyensúlyozottak a jelöltek médiaszereplési lehetőségei, igaz, egyesek kampánycélokra használják fel az állami tisztségükből fakadó lehetőségeket.

Emiatt Juscsenko elnököt a Központi Választási Bizottság el is marasztalta. A kampány hangneme fokozatosan durvult, e téren is Juscsenko tevékenységét hozzák fel kedvezőtlen példaként, szóvá téve éles kirohanásait Timosenko ellen, amelyekkel valójában Janukovics malmára hajtotta a vizet.

Viktor Janukovics kampányrendezvényen szimferopoli választókörzetében
Viktor Janukovics kampányrendezvényen szimferopoli választókörzetében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.