Hozzáöregítették Bin Ladenhez a képét

Emlékszik Oszama bin Laden bozontos barna szakállára? Felejtse el! Az FBI és az amerikai külügyminisztérium most kiadta azt a „korigazított” digitális képsorozatot, amely azt tükrözi: hogyan nézhetnek ki most a terrorizmussal gyanúsítottak a szakemberek szerint. Ez egyúttal arra is emlékeztető persze: a magas vérdíjak – Bin Laden esetében akár 25 millió dollár – ellenére milyen régóta keresik a szökevényeket.

A legalább 193 centi magasnak tartott, 2001 óta az első számú közellenségnek számító szaúdit immár tényleges korához adaptált fotó alapján körözik. Az 53 éves férfi feltételezetten erősen őszülő hajából és szakállából kiindulva egy hagyományosabb, illetve egy világias külsővel is készült digitális fantáziakép. – Ezek az új képek szemléletes példái, hogyan lehet a technológiai-tudományos eredményeket felhasználni a körözött személyek kézre kerítésében – mondta Louis Grever, az FBItudományos részlegének illetékese.

Bin Ladent a szeptember 11-i terrortámadásokkal, illetve a kelet-afrikai amerikai nagykövetségek elleni, 1998-as akciók kal összefüggésben keresik. A „vérdíjprogramban”, amelyben 1984 óta mintegy 50 embernek összesen több mint 80 millió dollárt fizettek már ki az amerikaiak telitalálatnak bizonyult fülesekért, 18 feltételezett terrorista arcmását igazították most a tényleges korához. Csaknem tízmillió dollárt ér Dulmatin kézre kerítése, akinek életkora mintegy negyedét kellett „rátenni” a fotókra. Őt a 202 halálos áldozatot követelő bali lokálrobbantás értelmi szerzőjének tartják.

Bin Laden mellett más gyanúsítottak arcrekonstrukcióját is kiadják a külső érdemi megváltoztatására képes arcszőrvariációkkal. Emlékezetes, hogy Szaddám Huszein ápolatlan bozonttal, Radovan Karadzsics pedig dús szakállal és varkocssal került elő; utóbbi alaposan le is fogyott a bujkálás éveiben.

Oszama bin Laden frissítve
Oszama bin Laden frissítve
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.