Zágráb: a polgármester vagy a professzor?

Tucatnyi jelöltből két, alapvetően baloldali jelölt jutott be a köztársasági elnöki választás második fordulójába Horvátországban. Vasárnap a harsány one man showra vagy a csendes intelligenciára szavazhatnak majd a választók. Versenyen kívüli jelölt egy hóember is.

Zágráb polgármestere, Milan Bandics mérkőzik meg a zeneszerző jogászprofesszorral, Ivo Joszipoviccsal. Előbbi független jelöltként indult, utóbbit pedig a magukat balközépre soroló szociáldemokraták (SDP) támogatják. Novemberig valójában ugyanazon párt tagjai voltak mindketten, csak Bandicsot az SDP késő ősszel kizárta, mivel nem akarta tudomásul venni, hogy a hivatalos jelöltjük Joszipovics lesz, aki akkoriban még arra készült, hogy a kormányzó jobboldali HDZ-s Andrija Hebranggal küzd meg a posztért.

Bandics azonban jött, vagyis ment a pártból, és győzött. Amire valószínűleg álmában sem gondolt volna: az ország helyzetével és a kormánnyal elégedetlen jobbos szavazók közül igen sokan inkább őt támogatták.

Horvátországban a választók közvetlenül döntenek, és 10 ezer aláírást kell összegyűjtenie annak, aki indulni szeretne a miniszterelnöki posztért. Ez most 12 jelöltnek sikerül, köztük volt például Miroslav Tudjman is, a kilencvenes évek elején függetlenné vált ország első, legendás államfőjének legidősebb fia. A múltra hivatkozással viszont senkinek sem sikerült előre jutnia, úgy tűnik a szavazók sokkal inkább a gondtalan európai jövő illúzióját díjazták.

A második fordulós kampány kemény csatározásokból, de sok humoros epizódból is állt, Joszipovics például be akart kopogni Bandics lakásába, hogy ellenőrizze, vajon a lakhatásának körülményei megfelelnek-e a jövedelmi viszonyainak, mire a polgármester anynyit válaszolt, miután győzött, meghívja majd egy olyan ebédre az otthonába a jogászt, amit maga főz neki.

Bandics szédületes tempójú show-t adott elő: kamerák kísérték a hajnali futásától a hivataláig, ahol minimum napi 10 órát tölt el, ezt követően persze még jótékonykodik is. A polgármester nevét az elmúlt években folyamatosan zűrös, korrupciós ügyekkel együtt emlegették, rábizonyítani eddig semmit nem sikerült. A választások előtt két nappal egyébként a horvát korrupcióellenes hivatal is bejelentette, hogy vizsgálódni kezd Bandics ügyeiben. A közvélemény viszont csak arra emlékszik, hogy amikor Zágráb egyik új lakótelepén a vízművek rosszul kötött össze csöveket, és zavaros lé folyt a csapokból, személyesen vonult ki a helyszínre nagyokat kortyolni a szerinte teljesen rendben lévő vízből. És bár a televíziós vitájuknál nem tudta felsorolni az Európai Unió tagállamait, ha megválasztják, Angela Merkel dekoltázsára biztosan megjegyzést tesz majd.

Végig ő diktálta a tempót, a nemzetközi karrierrel is büszkélkedő, reformokat kidolgozó, képzett muzsikus és elismert egyetemi tanár Joszipovics alig győzött lépést tartani vele. Ennek ellenére egyelőre ő a biztos befutó a közvélemény-kutatások szerint, noha fele annyit – a sajtó úgy becsüli, hogy nyolcmillió kuna körüli összeget – költött a kampányára, mint Bandics, akinek a felesége a kampányfőnöke.

A korrupciós ügyekben fuldokló országban a jelöltek azzal is jó példát próbáltak mutatni, hogy minden olyan adományt, ami névtelenül érkezett, vagy nem valós címről, állítólag a költségvetésbe fizettek be. Zágrábban ezen felbuzdulva hatalmas hóembert épített valaki, és a következő táblát akasztotta a nyakába: én is államfőjelölt vagyok, a támogatásokat, mindegy honnan jönnek, a megadott címre kérem.

Milan Bandics független jelöltként diktálta a tempót a kampányban
Milan Bandics független jelöltként diktálta a tempót a kampányban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.