Nem oszt többé ételt Szomáliában az ENSZ

Egymillió ember marad segély nélkül Szomália középső részén, ahonnét a héten kivonult az élelmiszerosztásáért felelős ENSZ-szervezet. A Világélelmezési Program (WFP) az al-Shabab szélsőséges iszlamista szervezet uralta területeken zárta be elosztóközpontjait. Az amerikaiak szerint az al-Kaidával kapcsolatban álló, terrorista szervezetként számon tartott al-Shabab tavaly állt elő követeléseivel: félévenként 20 ezer dollár „védelmi pénzt” kért, és felszólított a női munkatársak elbocsátására.

Az iszlám törvénykezés, a saria legszélsőségesebb formáját alkalmazó fegyveresek azt is követelték, hogy a WFP emberei ne ünnepeljék meg saját ünnepeiket, ne pihenjenek szombaton és vasárnap, illetve ne használják a szervezet zászlaját.

E követeléseknél többet nyomott a latba, hogy a világszervezet munkatársait folyamatosan zaklatta az al-Shabab. A program szóvivője, Peter Smerdon a BBC-nek elmondta: Kenyában a szomáliai határ mellett több ételt fognak osztani, remélve, hogy az éhező szomáliaiak ott keresnek majd menedéket. Szomáliában 18 éve anarchia uralkodik, ráadásul négy éve folyamatosan aszály sújtja Kelet-Afrikát. 2,8 millió embert élelmezett itt a WPF, most harmaduk marad ellátás nélkül. Az évtizedek óta nem látott aszály a szomszédos országokat sem kímélte. Az ENSZ szerint az elkövetkező hónapokban akár húszmillió ember is élelmiszersegélyre szorulhat Kelet-Afrikában.

Eritreában ráadásul a nemzetközi szervezetek sem segíthetnek az éhezőknek. Itt már a szárazság előtt, 2005-ben is az emberek kétharmada volt alultáplált. Az ország azonban nem sokkal később kitiltott minden segélyszervezetet, és azóta nincsenek adatok az ottani helyzetről. Az etiópiai menekülttáborokba érkező eritreaiak arról számolnak be: a kormány a piaci ár töredékéért „megvette” minden farmertől a terményt, majd megkezdte a földek elkobzását is. Az ország brüsszeli képviselője mindezt tagadta, és azt állította: Eritrea néhány éven belül önellátó lesz élelmiszerekből. Azt azonban megerősítette, hogy azoknak a családjára, akik engedély nélkül hagyják el az országot, pénz- és börtönbüntetés vár. Épp ezért érthető, hogy az etióp menekülttáborban forgató BBC-stáb kamerája elé egyetlen eritreai sem mert kiállni.

Kenyában hónapokkal később ugyan, mint várták, de megindultak az esőzések. A vízerőművek már tudnak áramot termelni, ám az éhínségen ez sem segít. Az áradások elsodorták az aszály után életben maradt kecskéket és birkákat.

Egy helyi segélyszervezet élelmiszert oszt szomáliai asszonyoknak
Egy helyi segélyszervezet élelmiszert oszt szomáliai asszonyoknak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.