Kubai feketepiac a világháló sikátoraiban

Havanna – A kubai főváros egyik külső kerületének lakótömbjében egy kétgyermekes anya lakásról lakásra járva hajszalagot és más csecsebecséket árul szomszédainak. Egy öregember aprósüteményt és cukorkát ad el azoknak, akik becsöngetnek lepusztult otthonába. Egy nagymama üres sörösdobozokat tölt meg olcsó rummal, s ezeket árulja esténként, hogy valahogy megéljen.

Az effajta vállalkozás illegális, de mégis virul, mégpedig a tömbmegbízottak orra előtt, akiknek pedig az ilyesfajta kihágásokat jelenteniük kellene a kommunista pártbeli feletteseiknek.

Kuba gazdaságilag nehéz időket él, és bár itt mindig is pezsgett a feketepiac, mostanában kiváltképp virul, mert a vállalkozókedvű kubaiak folyvást keresik azokat a honfitársaikat, akiknek van pénzük.

Sem a Granmában, a kommunista párt lapjában, sem más, Kubában megjelenő állami tulajdonú sajtótermékben nincsenek apróhirdetések. Az értékesítés a „Rádió Bemba” révén történik, ami egyáltalán nem rádióállomás, hanem az ország kiterjedt pletykahálózata, neve a kubai spanyol „ajak” szóból származik.

Két, húszas éveiben járó kubai, aki Spanyolországba távozott, megteremtette a módját annak, hogyan lehet ezt a titokban űzött kereskedést megkönynyíteni. Voltaképpen egyfajta kubai Craigslistet¹ hoztak létre, amely lehetővé teszi, hogy a számítógép- és internet-hozzáféréssel bíró kevés, de növekvő számú kubainak ne fű alatt kelljen foglalkoznia az adásvétellel.

A hatóságok azonban – bár nemrégiben enyhítették a számítógép-értékesítést érintő korlátozást – újra meg újra blokkolják a két fiatalember Revolico nevű internetes oldalához való hozzáférést; a név a „felfordulás” szó kubai megfelelőjéből ered. A site-ot (www. revolico.com) létrehozó egyik programozó e-mail üzenetben elmondta, hogy alapítótársával együtt szüntelenül küzdeniük kell azért, hogy internetes felületüknek sikerüljön kikerülnie a kormány cenzorait.

„Ezt a nevet azért választottuk, hogy utaljunk a zűrzavarra, amelyben mi próbálunk meg rendet teremteni”, mondta a programozó, aki azzal a feltétellel nyilatkozott, hogy nem említjük a nevét, mert nem szeretné, ha a még a szigeten élő rokonainak problémái támadnának a kubai hatóságokkal.

Habár azt mondta, hogy a Revolico ötletét a Craigslist sugallta, a kubai site-ot úgy tervezték meg, hogy a feltöltési sebessége nagyobb legyen, tekintettel a sziget akadozó internetkapcsolódására. Noha egyes apróhirdetés-típusok azonosak a Craigslistéivel – így például eladó gépkocsi, eladó számítógép, fiú keres lányt, fiú keres fiút –, sok a tipikusan kubai ügylet.

Ilyen például annak a személynek a hirdetése, aki eladja a spanyol nagykövetség előtt vízumért sorban állók között elfoglalt helyét valakinek, aki távozni akar a szigetről. Vagy ott vannak a névházasság-ajánlatok azoknak a kubaiaknak, akik ily módon próbálnak utat találni egy másik országba.

És ott vannak a klasszikus autómatuzsálemek, az 1950-es Dodge, az 1956-os Chevy vagy az 1954-es Buick, melyek házilagosan bütykölt alkatrészeikkel még jó fél évszázad múltán is menetképesek.

Az internetes felületnek látnivalóan van piaca, a kattintások száma mind a szigeten, mind azon kívül folyamatosan nő, és az euróban árazott bannerhirdetések szerény bevételt is hoznak. A 2007 decemberében a világhálón elindított oldal elérhető Kubán kívülről, továbbá elérhető azoknak a kubaiaknak az országban, akiknek van speciális szoftverjük a hatósági blokkolás kikerülésére.

2008 januárjában 336 595 látogatót számoltak meg. 2009 januárjában már 1 331 161-et. 2009 augusztusában pedig a Revolico közlése szerint a kattintások száma meghaladta a havi kétmilliót.

Az online bazár a-tól z-ig teljes kínálatot nyújt, de azt lehetetlen megmondani, hogy ki a valódi eladó, ki a trükkös csaló és ki esetleg a kormány – csapdát állító – ügynöke. A minapa site-ra feltett egyik hirdetés illegális műholdvevő tányérokat kínált, amilyeneket a hatóságok időnként elkoboznak a háztetőkről, megakadályozandó, hogy a tiltott külföldi adások eljussanak a kubai otthonokba. Eladásra kínáltak ezenkívül angolnyelvleckéket, régi írógépeket, szexjátékokat, fajtatiszta kutyákat és fogfehérítő szereket. Kerestek kiutazási engedéllyel rendelkező személyeket, azzal, hogy a visszaúton a poggyászukban hozzanak magukkal külföldön vásárolt ruhaneműt, elektronikai és egyéb árucikkeket.

Az oldal alapítója hallott olyan kubaiakról, akik gyakorlatilag abból élnek, hogy a Revolicón adnak-vesznek. Egy állandó kuncsaft azt mondta, hogy mintegy öt dollárért vette meg a siteon felkínált Windows 7-et. Felhívta a Revolico-hirdetésben megadott telefonszámot, ezután megjelent nála egy fiatalember, aki a kalózszoftvert a számítógépére telepítette.

Az alapító szerint „a Revolicón a leplezetlen Kubát láthatjuk, a kubaiak mindennapi életét, olyan dolgokat, amelyek sokat elárulnak napjaink Kubájáról”.

Lábjegyzet

¹Az Egyesült Államokban indított ingyenes internetes apróhirdetési oldal

A cikk 2010. január 4-én jelent meg a The New York Times hasábjain.

Hétvégi árusok Havannában. Amíg a kubaiak egy része áruival házal, egyre többen online adnak-vesznek.
Hétvégi árusok Havannában. Amíg a kubaiak egy része áruival házal, egyre többen online adnak-vesznek.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.