Izrael kártérítést lzet az ENSZ-nek

Izrael beleegyezett abba, hogy 10,5 millió dollár jóvátételt fizet az ENSZ-nek azért, mert a tavaly téli gázai hadművelete során kioltotta a világszervezet egyik sofőrének életét, valamint károkat okozott ENSZ-létesítményekben – jelentette pénteken a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása. Martin Nesirky ENSZ-szóvivőt idézve a lap azt írta, hogy elvi megállapodás született a jóvátétel feltételeiről.

A pénzből fájdalomdíjat fizetnek majd az izraeliek által a Gáza övezetben lelőtt ENSZ-teherautósofőr családjának. Az izraeliek az offenzíva során megrongáltak két ENSZ-iskolát, valamint egy raktárt is, amelyben humanitárius élelmiszersegélyt tároltak. Izrael szerint a rongálás „járulékos kár” volt, mert a közelben gázai milicisták harcoltak – jelentette az MTI. Ha Izrael kifizeti a pénzt, akkor ez lesz az első olyan eset, hogy a zsidó állam hajlandó jóvátételt adni bárkinek is a három és fél héten át tartott – 2008 decemberében kezdődött, s 2009 januárjában véget ért – gázai hadművelet során elkövetett cselekményeiért. A harcok során mintegy 1400 gázai vesztette életét, és több milliárd dollár kár keletkezett az infrastruktúrában.

A gázai övezet tegnap sem volt nyugodt. Eltemették azt a három palesztint – köztük egy 14 éves fiút – aki a csütörtök esti izraeli légicsapásokban haltak meg. Az izraeli légierő több támadást intézett gázai célpontok ellen, miután palesztin területről aznap akna- és rakétatámadások érték Izraelt. A szóvivő szerint a légierő egy gázai fegyvergyárat vett célba, és támadást intézett három csempészalagút ellen. Egyiptom egyébként megkezdte annak a föld alatti, fémből készült határfalnak a kiépítését, amely elvileg a határon átnyúló alagutakat hivatott felszámolni. Élelmesebb palesztinok az alagutakon át csempésznek be élelmiszert és egyéb szükségleteket az övezetbe, ám a Hamasz is innen jut készpénzhez és fegyverhez.

Néhány órával az izraeli légicsapások előtt palesztin fegyveresek tucatnyi aknát és rakétát lőttek ki Izrael területére, miután a zsidó állam bejelentette, hogy sikeres kísérletet hajtott végre rakéták elleni, „Vaskupola” névre hallgató pajzsrendszerével, amellyel a Hamasz támadásai ellen védekezne. A palesztin támadásokban senki sem sérült meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.