A svéd pártok elásták a csatabárdot

Magyar szemmel talán különös, de mindenképpen tanulságos a svéd politikusok teljes egysége, ha az ország érdekei ezt kívánják. Erre az egységre a legjellemzőbb a „polgári béke” törvény, amely 2009 májusában született. A törvény kimondta, hogy 2009. július elsejétől december 31-ig – tehát a svéd soros elnökség alatt – a politikai pártok a nézetkülönbségeiket teljes egészében figyelmen kívül hagyják, és egymást nem bírálják. Felfüggesztenek minden társadalmi, gazdasági és politikai vitát, s csak a teljes nézetazonosság jegyében nyilatkoznak.

A megbeszélés mindössze másfél órán át tartott, és tökéletes sikert hozott, holott igazán elő sem volt készítve. A tervek szerint csak a pártok viselkedésének normáit akarták lefektetni, de mivel a törvényjavaslat valamennyi parlamenti párt elnökének támogatását élvezte, azonnal törvény született.

Az előző svéd EU-elnökség idején, 2001-ben volt már ehhez hasonló politikai modell, amely kiválóan működött. Ezért aztán nem is nagyon volt miről vitázni; igaz, akkor fordított volt a szerepkör, mert a szociáldemokrata párt volt kormányon.

Amit a svéd parlamenti pártok ebben a törvényben elfogadtak, azt rigorózus pontossággal be is tartották. Fredrik Reinfeldt miniszterelnök a svéd EU-elnökséget értékelő beszédében kijelentette, hogy a polgári béke törvény nem várt, de remek különeredményt is hozott. Mivel ez idő alatt a pártok azonos irányba húztak, a kormány komolyabb nehézségek nélkül tudta kezelni a gazdasági válság kihívásait is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.