A karikatúra néha robban

Karikatúraháború robbant ki India és Ausztrália között, miután egy indiai lap Ku Klux Klan-csuklyában ábrázolt egy ausztrál rendőrt.

A két hatalmas ország közötti ellentét csak verbális szinten folyik, de máris lehűlt a légkör közöttük, miután a melbourne-i rendőrség egyelőre hiába keresi a huszonegy éves Nitin Garg egyetemista gyilkosait. Az indiai Mail Today rajza egyértelműen azt sugallja, az ausztrálok rasszisták, a rendőrség pedig feltehetően összejátszik a gyilkosokkal. A lap szerkesztője szerint azért vélik Mel bourne rendőrségét rasszista szervezetnek, mert nem lépett fel elég gyorsan és elég komolyan az indiai diákok támadói ellen.

Victoria állam hatóságai felháborodottan reagáltak. A helyi rendőrszakszervezet röviden hülyének minősítette a rajzot. A rendőrség ügyeiben illetékes miniszter viszont kifejtette, hogy Victoria igen toleráns állam, a rendőrség pedig toleráns intézmény, és aki az ellenkezőjét sugallja, nagyon téved. Az ausztrál hatóságok szerint nincs szó fajgyűlöletről, csupán a diákok járnak rosszkor rossz helyen, ezért érik őket támadások. Az indiai egyetemisták a helyi átlagnál gyakrabban vállalkoznak hosszú gyalogos sétákra, és értékes holmikat, például laptopokat hordanak maguknál – vagyis kiprovokálják a rablótámadásokat.

Az indiaiak viszont azt mondják, hogy míg Sidney-ben és Melbourne-ben a diákok csak pár tízezren vannak, minden huszadik támadás őket éri. A támadások miatt az indiai kormányzat már többször tiltakozott, és most utazási figyelmezetetést adott ki az Ausztráliába utazóknak. Indiában a támadásokat faji jellegűnek fogják fel, az ausztrálokat viszont kormányszinten is felháborítja a vád.

A nemzetközi oktatás Ausztrália legjövedelmezőbb üzletága, bevétele a szén- és az ércbányászat után következik. Évi 15,1 milliárd ausztrál dollárt hoz, és az indiaiak (tavaly 70 ezer fő) jelentik a második legnagyobb csoportot a külföldi tanulók között. A legutóbbi incidensek miatt azonban megcsappant a tanulási kedv, 46 százalék lemondott az ausztráliai tanulásról. Lehet, hogy ebben közrejátszott a szigorodó vízumkiadási gyakorlat és az ausztrál dollár erősödése is.

Két norvég lap is megjelentette a korábban elhíresült Mohamed-karikatúrákat. Így akarják kifejezni szolidaritásukat Kurt Westergaard dán rajzolóval, akit házában támadott meg egy Dániában élő szomáliai menekült. A késsel és baltával támadó férfiról azt állítják, hogy kapcsolatban volt az al-Kaidával. A norvég titkosszolgálat úgy nyilatkozott, hogy a rajzok megjelentetése miatt nincs szükség rendkívüli intézkedésekre.

Még  meg  kell  állapítanunk  a  bűncselekmény  természetét  –  mondja  a csuklyás ausztrál rendőr
Még meg kell állapítanunk a bűncselekmény természetét – mondja a csuklyás ausztrál rendőr
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.