Sztrájkoltak a Le Monde-nál

Két napig nem jutottak hozzá a Le Monde olvasói lapjuk nyomtatott változatához az újság nyomdájának sztrájkja miatt. A munkabeszüntetést csütörtökön felfüggesztették, a folytatás a mai tárgyalások eredményétől függ. Az újságírók ettől függetlenül dolgoztak: az interneten ugyanis a lap teljes egészében elérhető volt.

A sztrájktól függetlenül sem járnak jó napok, sőt jó évek a patinás (1944-ben alapított) napilapra: túl az egész nyomtatott sajtót sújtó pél dány szám-viszszaesésen, a lap gyakori vezetői válsággal, pénzügyi gondokkal küzd. A közel 340 ezer példányban eladott, 500 ember (köztük 300 újságírót) foglalkoztató Le Monde nemcsak a francia napilapok közti első helyét veszítette el – a legnagyobb országos napilap a jobboldali Le Figaro lett –, hanem egyre gyakrabban vádolják bizonyos üzleti körökhöz való túlzott közelséggel és ebből következően a politikai jobboldalhoz való húzással is.

Tény, hogy a sokáig egyértelműen Európa mértékadó lapjának számító újság sokat vesztett nimbuszából, a mostani sztrájk nem a legjobb pillanatban érte a napilapot. A nyomdaipari sztrájk oka egyébként az, hogy a Le Monde-üzletcsoport el kívánja adni a Párizs környéki, Ivryben található, 270 embert foglalkoztató nyomdáját egy spanyol cégnek. A szakszervezet az előre bejelentett „takarékossági intézkedéseket” kívánja megakadályozni a sztrájkkal.

Egyébként Franciaor szágban nem ritka, hogy különböző munkabeszüntetések miatt nem jelennek meg lapok, ezért különösebb felháborodást sem okozott a Le Monde olvasói táborában a mostani eset, noha a lapnak nyilvánvalóan nem tett jót. Csütörtökön a szakszervezet felfüggesztette a sztrájkot, és mivel a lap délben jelenik meg (a következő nap dátumával), ezért délután már a kioszkokba kerülhet az újság. A munkaügyi harc azonban nem ért véget: az üzletcsoport és a szakszervezet képviselői pénteken ülnek tárgyalóasztalhoz, a munkabeszüntetés további sorsa ezektől a tárgyalásoktól függ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.