Zöld út a román kormánynak

Bizalmat szavazott szerdán a román parlament az Emil Boc vezette új román kormánynak. A Demokrata-Liberális Párt (D-LP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta koalíció kabinetje – amelyet a romániai (nem magyar) nemzeti kisebbségek képviselőházi frakciója és független honatyák is támogatnak – a szükséges 236 szavazat helyett, 276 voksot kapott a parlamentben, miközben mindössze 135-en szavaztak ellene. A szavazatok azt bizonyítják, hogy a létrejött koalícióra az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (NLP), illetve a Szociáldemokrata Párt (SZDP) tagjai közül is voksoltak, hiszen a fenti koalíciót nyíltan összesen 240 parlamenti tag támogatja. Történt ez annak ellenére, hogy az NLP és az SZDP vezetői előre bejelentették: a kormány ellen szavaznak.

Az új kormány élén Emil Boc demokrata-liberális pártelnök áll, helyettese Markó Béla RMDSZ-elnök. A 15 tárca közül az RMDSZ hármat kapott, mostantól kezdve Kelemen Hunor a művelődési, Borbély László a környezetvédelmi és vízgazdálkodási, Cseke Attila pedig az egészségügyi minisztériumot vezeti. Mindhárman nagy szavazattöbbséggel kapták meg a törvényhozás szakbizottságainak támogatását.

– Nem feltétlenül az örömpillanata ez, inkább a felelősségé és a munkáé. Új partnerséget jelent a kormány és a parlament között, amely a románok hasznára válik – jelentette ki a szavazás után Emil Boc. A régi-új miniszterelnök azt ígérte, hogy az új kabinet változatlanul megőrzi a 16 százalékos, egységes jövedelemadót, a 19 százalékos áfát, és a vendéglátóipar kivételével a vállalatokat sújtó átalányadót is eltörli. Boc világossá tette, hogy 2010-ben a gazdasági válság Románia számára folytatódik, s hogy a következő időszakban nadrágszíj-megszorító intézkedésekre lesz szükség. Fő célkitűzéseikként említette a válság visszaszorítását, a többéves költségvetés bevezetését, a valós decentralizáció megvalósítását, a kisvállalkozások, a középosztály és a rászorultak támogatását, az infrastrukturális projektek előnyben részesítését, az alkotmánymódosítást, az egészségügyi rendszer és az igazságszolgáltatás reformját, valamint a nemzeti kisebbségi jogok kiszélesítését.

Markó Béla szerint az RMDSZ-t nem lehet következetlenséggel vádolni, továbbra is kizárólag a szövetség programjának a valóra váltásán dolgoznak. Hozzátette: az RMDSZ nem felejti el azt, amit ellenzékben állított. A szövetség azért vállalta a koalíciós kormányzást a D-LP-vel együtt, mert meggyőződése, hogy az országnak stabil, az ország dolgaiban hatékonyan intézkedő kormányra van szüksége.

A román gazdaság helyzete 2009-ben látványosan romlott. A gazdasági visszaesés az első kilenc hónapban 7,4 százalékos volt, a munkanélküliség csaknem tíz százalékra emelkedett, és több mint 150 ezer vállalkozást tulajdonosaik felszámoltak. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) novemberben felfüggesztette az ország hitelezését, mert október közepe óta Romániának nem volt kormánya, amellyel tárgyaljanak.

Tőkés László szerint viszont az RMDSZ kiszolgáltatja az erdélyi magyarokat a román nacionalista párt-, illetve nagypolitikának, mert 180 fokos fordulatot téve az új román kormány „húsosfazekai körül tolong”. Az európai parlamenti képviselő szerdán Budapesten, Küzdelem és építés, avagy húszéves a temesvári forradalom című sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az RMDSZ megbocsáthatatlan hibát követett el, amikor felszólította az erdélyi magyarságot a Mircea Geoana posztkommunista pártvezető melletti, illetve a többi között a parlamenti képviselők létszámát csökkentő reform elleni szavazásra. A korábbi Királyhágó-melléki református püspök arról is beszélt, hogy a decemberi romániai választásokon az RMDSZ „csúfos vereséget szenvedett (...), az RMDSZ alól szinte az egész szavazóbázisuk kicsúszott”. Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökeként a szervezet nevében azt hangoztatta: A most felálló, új román kormány rendkívül ingatag, és várhatóan rövid életű lesz, s egy következő kormányválság idején a most „kegyelemkenyéren a kormányba vett” RMDSZ-t minden bizonnyal kiteszik onnan. Szerinte az RMDSZ döntéseiért, a pillanatnyi előnyökért az erdélyi magyaroknak hoszszú távon súlyos árat kell fizetniük. (MTI)

Egy magyar miniszterelnök-helyettes és három miniszter az új kormányban
Egy magyar miniszterelnök-helyettes és három miniszter az új kormányban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.