Gyászoló ellenzékiekre támadt az iráni rendőrség

Az iráni biztonsági erők gumibotokkal és könnygázzal támadtak rá tüntetőkre a szombaton 87 éves korában elhunyt Hoszein Ali Montazerinek, az ellenzék legtekintélyesebb vallási vezetőjének tiszteletére tartott megemlékezéseken két közép­iráni városban, Iszfahánban és Nadzsafabadban (a nagyajatollah szülővárosában) – közölték ellenzéki hírforrások. A Parlemannews honlap szerint a gyász harmadik napjára összegyűltek közül az iszfaháni mecsetnél többen megsebesültek, és ötven tüntetőt, köztük négy újságírót őrizetbe vettek a biztonsági erők.

Állítólag a rendőrök válogatás nélkül ütlegeltek asszonyokat és gyerekeket is, könnygázt is bevetettek. Ha ezek a hírek megerősítést nyernek, akkor a Reuters szerint a feszült ség ismét kiéleződhet a hat hónapja tartott, az ellenzékiek által máig vitatott eredményű elnökválasztások után. Ali Montazeri nagyajatollah temetésén Komban hétfőn százezrek vettek részt, és az esemény önmagában is a reformot sürgetők tiltakozó tüntetésévé vált.

A félhivatalos Farsz hírügynökségre hivatkozva a Reuters azt írta, hogy Eszmail Ahmadi-Mokadam rendőrfőnök már kedden figyelmeztette az ellenzéket, hogy kemény válaszra számíthatnak, ha nem hagynak fel a „törvénytelen” cselekedeteikkel. Az iráni rendőrparancsnok kijelentette: „Azt tanácsoljuk ennek a mozgalomnak, hogy szüntesse be tevékenységét.”

Ellenzéki honlapok szerint komolyabb összecsapásra már kedd este sor került az iszfaháni mecsetnél, ahol a titkosrendőrök körülvették Dzsalaleddin Taheri vezető reformista ajatollah házát, aki a mecsetben tervezett szertartást vezette volna. Nadzsafabadban – a Dzsarasz honlap közlése szerint – ugyancsak már kedd éjszaka kezdődtek szórványos összetűzések, amelyek tegnap is folytatódtak az ellenzékiek és a biztonsági erők között. A városban feszült a hangulat. Az emberek kormányellenes jelszavakat skandálnak – írta a weboldal. A két városban a rendőrséggel történt összecsapásokról szóló jelentéseket független forrásból nem lehetett megerősíteni, mert a külföldi újságírókat kitiltották a tüntetésekről.

Közben Teheránban felújították az elnökválasztásokat követő tüntetések kapcsán kémkedéssel vádolt Clotilde Reiss francia tanárnő bírósági tárgyalását. Mint a francia külügyminisztérium közölte, a bíróság szerdán nem hirdetett ítéletet, és a tárgyalás után a 24 éves tanárnő visszatérhetett házi őrizetébe.

Összetűzések voltak már Ali Montazeri temetésén is
Összetűzések voltak már Ali Montazeri temetésén is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.