Észak-koreai fegyverek bangkoki zárlat alatt

Továbbra is ellentmondó közlések és találgatások övezik a december 12­én Bangkokban üzemanyagtöltéskor feltartóztatott Il–76­os szállítógép célpontját. Ami biztos, a Phenjanból érkezett gépen az okmányon feltüntetett olajipari alkatrészek helyett 35 tonnányi fegyver és robbanóanyag, köztük föld–levegő rakéták részei voltak. Az ENSZ BT jú niusi szankcióintézkedései tiltják, hogy Észak­Korea fegyvert exportáljon. (A feltételezések szerint Észak­Korea jelentős bevételre tesz szert rakéták, rakétaalkatrészek és egyéb fegyverek eladásából, főleg Iránnak, Szíriának és Mian marnak.)

Az amerikai hírszerzés figyelmeztette – feltételezhetően műholdfelvételek alapján – a thaiföldi hatóságokat a szállítógép ellenőrzésére. A gép személyzete négy kazahsztáni és egy fehérorosz pilótából tevődött össze, akik előzetes letartóztatásban vannak. Szerdán a thai rendőrség illetékese többszöri kihallgatásuk alapján azt nyilatkozta, hogy váltig állítják: nem tudtak arról, hogy fegyvert szállítanának. Azt ismételgetik, hogy következő úti céljuk Srí Lanka lett volna, s nem Teherán, mint az amerikaiak feltételezik.

Ugyancsak tagadják, hogy bármi közük lenne a nemzetközi fegyvercsempészet „királyának” tartott Viktor Buthoz, akit éppen szintén Bangkokban tartanak előzetesben immár majd egy éve. A volt szovjet KGB­s tisztet a CIA ügynökei, magukat a FARC kolumbiai gerillaszervezet képviselőinek kiadva, invitálták a thai fővárosba. Az ügynökök azonban nem tudták bizonyítani, hogy But vállalta volna a fegyverszállítást, ezért a thaiföldi bíróság első fokon felmentette. Az ítélet ellen amerikai részről fellebbeztek, s ragaszkodnak But kiadatásához.

A most lefülelt Il–76­os szállítógép állítólag egykor But légiflottájához tartozott, jelenleg egy grúziai vállalatnál van regisztrálva, ám a gépet időközben lízingben továbbadták, s a mostani útra egy hongkongi cég bérelte.

Viktor But
Viktor But
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.