2011 előtt nem zárják be Guantánamót?

Anyagi nehézségek is hátráltatják, hogy Obama elnök legalább még jövőre teljesíthesse a januárban tett ígéretét. Az egykori foglyok útja egyes esetekben olyan helyekre vezet, mint például vissza az al-Dzsazíra tévécsatorna szerkesztőségébe.

Egyre kevesebb a fogoly Guantanamón, mégis egyre meszszebbre tolódik a kubai földön lévő amerikai tábor bezárása. E hétre csökkent először kétszáz fő alá az ott őrzöttek száma, miután a hétvégén hat jemenit, négy afgánt és két szomáliait repatriáltak. Ezzel együtt éppen a táborban maradt 91 jemenivel kapcsolatosak a legkomolyabb aggodalmak, miután az amerikaiak tudomása szerint ebben az országban al-Kaida terroristasejtek működnek. Úgy tudják: ez év elején két szaúd-arábiai illetőségű volt guantánamói fogoly is csatlakozott Jemenben e terrorszervezethez; igaz, egyikük utóbb visszatért szülőföldjére.

Az őrizetesek ezzel együtt apránként fogynak, bár az már világossá vált: a befogadásukra tett külföldi – így magyar – felajánlások sem mentik meg a helyzetet annyira, hogy Barack Obama elnök ígéretének megfelelően január második felében lehúzhassák a rolót Guantánamón. Sőt a The New York Times azt írja szerdai számában: ez illetékesek nyilatkozata szerint legkorábban (!) 2011-ben valószínűsíthető. Akár tíz hónapig is eltarthat például, amíg a megfelelő biztonsági felszerelésekkel látják el azt az Illinois állambeli „szupermax” börtönkomplexumot, amelyet – mint arról lapunk is beszámolt – akár 100 guantánamói fogoly áthelyezésére szemeltek ki. A szövetségi kormány márpedig még meg sem vásárolta a létesítményt. Az egyik legnagyobb akadály a pénz: a Thomson településen lévő börtön mintegy 150 millió dollárt emészthet fel, de a források szerint a legkorábban már csak a 2011-es pénzügyi év költségvetéséből.

A The New York Times ezzel egy időben számolt be a mindösszesen ismert 779 guantanamói fogoly közül az egyetlen újságíró sorsáról. A szudáni Szami al-Hadzsot 2001-ben a pakisztániak fogták le az afgán határon, mint az al-Dzsazíra arab nyelvű tévécsatorna operatőrét. Majd az amerikaiak okirat-hamisítással és azzal vádolták meg, hogy csecsen lázadóknak szállított pénzt. Vádat azonban „nem sikerült” emelniük a hat és fél év alatt, amíg Hadzs a fogságukban volt. Tavaly májusban engedték el az akkor 39 éves férfit. Az egykori operatőr ma újra az al-Dzsazíránál dolgozik, de más a feladata: a hírszerkesztőség egy új, az emberi jogokkal foglalkozó részlegét vezeti. Hatrészes filmet forgatott például a Guantánamón történtekről is.

Az amerikai hatóságok vádat emeltek tegnap a december 19-én a hawaii Kaneohéban őrizetbe vett Kristy Lee Roshia ellen, aki a gyanú szerint gyilkossággal fenyegette meg Barack Obama elnök feleségét, Michelle-t. A titkosszolgálat szerint a nőnek információja volt arról, hogy a karácsonyi ünnepekre érkező Obamáék hol szállnak majd meg. (Reuters)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.