Felemás szlovák visszhang a Bajnai-cikkre

A szlovákiai értelmiségiek elismerően nyilatkoznak, a pozsonyi politikusok hallgatnak, Robert Fico pedig visszautasította a Sme felkérését a magyar kormányfő írásával párhuzamos cikk elkészítésére.

A szlovákiai internetes portálokon nagy visszhangot váltott ki a magyar kormányfő cikke, amelyet hétfőn a pozsonyi Sme és az Új Szó közölt. A szlovák politikusok viszont hallgatnak.

Lapunk megkeresésére Brano Ondrus, a pozsonyi kormányhivatal kommunikációs igazgatója azt válaszolta, hogy Robert Fico nem kívánja kommentálni magyar partnerének javaslatait. Megerősítette azt az értesülésünket, hogy a szlovák kormányfő visszautasította a Sme szerkesztőségének felkérését hasonló cikk megírására, amelyet Bajnai Gordon írásával együtt jelentettek volna meg. A döntést nem óhajtotta indokolni. Egy neve elhallgatását kérő magas rangú pozsonyi kormányhivatalnok érdeklődésünkre azzal érvelt, hogy Fico nem óhajtja a médiában megüzenni azt, amit majd csütörtökön elmond a magyar kormányfőnek.

Rudol Chmel, a szlovák-magyar kulturális és politikai kapcsolatok szakértője a Népszabadságnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy hosszú idő után végre akadt felelős politikus, aki tárgyilagos leltárt készített a magyar-szlovák kapcsolatok jelenlegi állásáról, és felvázolta az előrelépés, valamint a kölcsönös bizalomerősítés lehetőségeit. - Bajnai Gordon nem ultimátumot adott, hanem a rendszeres párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, amit csak üdvözölni tudok. Írása a magyarországi nemzeti radikálisok számára nyilván túl kevés, Ján Slotáéknak viszont túl sok. Ezért vagyok borúlátó a csütörtöki találkozó előtt, mert Robert Fico már a jövő évi választásokra gondolva nyilván nem vonja vissza a nyelvtörvényt. Ugyanis ezzel a Szlovák Nemzeti Párt potenciális választóinak táborát növelné, holott ő éppen az ellenkezőjére törekszik - értékelt a neves szlovák szakértő.

Fontos gesztusnak minősítette a cikket Petőcz Kálmán, az ötven civil szerveződést tömörítő Szlovákiai Magyar Kerekasztal egyik vezetője. - Nagyra értékelem, hogy világos állásfoglalásával a szlovák polgárok tisztánlátását segíti, akiket elsősorban a Szlovák Nemzeti Párt vezetői, de olykor mások is a magyar irredentizmussal és a Jobbik hatalomra kerülésével riogatnak - hangsúlyozta a politológus, aki négy éven át Szlovákia genfi ENSZ-nagykövete volt. Csáky Pál, az MKP elnöke érdeklődésünkre kifejtette: a cikk megjelenését és tartalmát nagyra értékeli. Bugár Béla, a Híd-Most vezetője is üdvözölte a magyar kormányfőnek a sérelmeken felülemelkedő, európai értékrendet tükröző állásfoglalását.

A hírportálok látogatóinak nagy többsége ugyancsak kedvezően fogadta a cikket. Sokan viszont hozzátették: Bajnai feltehetően már nem sokáig lesz kormányfő, ezért inkább arra lennének kíváncsiak, hogy mit mond Orbán Viktor.

Puig közvetítene

Kész közvetíteni Magyarország és Szlovákia között a szlovák nyelvtörvény kérdéséről Lluis María de Puig, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének elnöke - tájékoztatta telefonon az MTI-t Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, aki hétfőn Párizsban tárgyalt a spanyol politikussal. A megbeszélésen Puig hangoztatta, hogy Európa számára fontos kérdés a kisebbségek jogainak biztosítása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.