„Az akasztás előtt sírt, és azt mondta, ártatlan”

Aftab Bahadurt 15 éves korában, 1992-ben ítélték halálra gyilkosságért Pakisztánban, ám ügyvédei szerint kínvallatással bírták vallomásra egy olyan perben, amelyet több emberi jogi csoport és az ENSZ is aggályosnak tartott.

Az akkor 15 éves fiatalt három ember meggyilkolásáért ítélték halálra, ám a két szemtanú azóta visszavonta vallomását - írja a Guardian. A Reprieve emberi jogi csoport szerint vallomásukat annak idején - Badahurhoz hasonlóan - kikényszerítették.

S noha a 2000-ben hozott törvénymódosítás értelmében csak 18. életévüket betöltötteket lehet halálra ítélni, a Badahur elleni ítéletet ez nem befolyásolta. 

Egy nappal az akasztása előtt az immár 38 éves férfi levelet írt, melyet a brit lap is közölt. „Nem adtam fel a reményt, de nagyon sötét az éjszaka... Talán jobb lett volna, ha nem arra kellett volna gondolnom, mit tett a rendőrség, hogy megpróbálja megszerezni a hamis vallomásomat” - írta. 

A lahori börtön egyik munkatársa közölte, hogy a férfit szerda hajnali fél ötkor kivégezték. „Az akasztás előtt sírt és azt mondta, ártatlan” - mondta.

A Reprieve közleményében kiemelte: a nemzetközi és a pakisztáni jogot megsértve, annak ellenére végezték ki Bahadurt, hogy még gyerek volt, amikor halálra ítélték.

Navaz Serif pakisztáni kormányfő tavaly törölte el a halálos ítéletek végrehajtására elrendelt moratóriumot, azután, hogy pakisztáni tálib szélsőségesek egy iskolában 132 diákkal és 9 felnőttel végeztek.

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.